A fényvédelem fontosságáról a Biodermával

Április 10-én megrendezésre került a Bioderma jóvoltából a Fényvédelem hete elnevezésű rendezvény. Reflektorfényben Kovács Patrícia színésznő, Ráskó Eszter humorista, Winkler Róbert műsorvezető és Prof. Dr. Wikonkál Norbert bőrgyógyász. A fényvédelem mindig aktuális téma, de most, hogy szó szerint berobbant a nyár, még inkább hangsúlyt kell helyeznünk a megfelelő védelemre az UV-sugárzás tekintetében is. Ez a rendezvény lehetőséget adott arra, hogy bővítsem a fényvédelemről tudott ismereteimet és találkozhassak kedvenc színésznőmmel, Kovács Patríciával. 


Először is kezdeném azzal, hogy köszönöm szépen a Biodermának a lehetőséget, hogy meghívott a rendezvényükre, igazán hasznos információkkal gazdagodtam és remekül éreztem magam. 
Az érkezést követően, 11 órától egy kerekasztal beszélgetést hallhattunk, a már fent említett résztvevőkkel a fényvédelem fontosságáról. A fényvédelemmel kapcsolatos kérdéseket Prof. Dr. Wikonknál Norbert bőrgyógyász válaszolta meg, akitől megtudtuk, hogy a naptejet érdemes pár óránként újra kenni, még akkor is, ha 50 faktoros terméket használunk. Hiszen a nagy melegben leizzadjuk vagy akár a ruha által is kopik a védelem. Megtudtuk, hogy a gyermekek bőrére nagy hangsúlyt kell fektetni, hiszen ők még nagyon érzékenyek a napsugaraival szemben, ezért érdemes óvodákban is felhívni az óvónénik figyelmét arra, hogy a szabadban töltött időt megelőzően a gyermekeket bekenjék fényvédővel, ezt akár játékos formában is lehet.  
A beszélgetés folyamán kiderült az is, hogy sminkeléskor is lehet használni fényvédőt. Először alapnak, majd arra lehet kenni az alapozót és púdert, a nap folyamán pedig lehet kapni spray kiszerelésű fényvédőket és azzal kell felfrissíteni a védelmet. Ezek abszolút kompatibilisek a sminkkel, nem fog neki ártani.  
Természetesen kinti sportolásnál/közlekedésnél is nagyon oda kell figyelni a megfelelő védelemre, hiszen futás/motorozás közben nem érezzük annyira, hogy égetne a nap. Napozni csak a késő délután érdemes, azt is megfelelő fényvédelem mellett.  
Emellett személyes tapasztalataikat is megosztották velünk a kerekasztal-beszélgetés résztvevői. Megtudtam azt, hogy hatféle fototípust különböztetünk meg és ennek megfelelően reagál a bőr a fényvédelemre. A leírás segítségével könnyen be tudjátok illeszteni magatokat egy típusba és ennek megfelelően tudtok választani terméket. 

Fototípusok:

1. Fototípus: Tejfehér bőr, szőke vagy vörös haj, kék/zöld szem és sok szeplő jellemzi. Mindig leég, soha nem barnul.

2. Fototípus: Világos bőr, szőke/vörös vagy világosbarna haj, világos vagy barna szem, néhány szeplő jellemzi. Könnyen leég, enyhén barnul. 

3. Fototípus: Világos, normál bőr, világos/sötétbarna haj és barna szem jellemzi. Könnyen barnul, de le is éghet.

4. Fototípus: Kreol bőr, barna/fekete haj és szemszín jellemzi. Ritkán ég le, sötétre barnul. 

5. Fototípus: Sötétbarna bőr, fekete haj és szemszín jellemzi. Sosem ég le, mindig barnul.

6. Fototípus: Fekete bőr, fekete haj és szemszín jellemzi. Sosem ég le. 


Egy kis személyes élményt is szeretnék Veletek megosztani. Akik ismernek tudják, hogy a magyar színésznők közül Kovács Patrícia a kedvencem. Hihetetlenül tehetségesnek tartom és a nyilatkozatai is mindig szimpatikusak a számomra. Amellett, hogy volt szerencsém meghallgatni személyes történeteit és tapasztalatait akár a fényvédelemmel kapcsolatban, a beszélgetés végén lehetőségem adódott vele közös fényképet készíteni. Hiába találkoztam már vele korábbi munkám során személyesen, de a szívem a torkomban dobogott, amikor megszólítottam őt. Egyébként nagyon készséges volt, két fénykép is készült vele Viki segítségével. 
A képet csak azért nem osztom meg, mert vállalhatatlanul nézek ki rajta, főleg a csodaszép Patrícia mellett. De ez egy örök emlék és élmény volt, úgyhogy tényleg nem győzők hálásnak lenni érte a Biodermának.

Milyen fényvédőt érdemes most választani? 

Jómagam a tavaly debütált Photoderm MAX SPF 50+ fényvédőjét használom jelenleg. A spray kiszerelése abszolút megkönnyíti a dolgokat, hiszen elég csak magunkra fújni a megfelelő mennyiséget és máris védve vagyok a káros UV-sugarak ellen. Nem muszáj eldolgozni, mert azonnal védőréteget képez, de akit zavar természetesen bekenheti vele magát a védelem így is garantált.  A textúrája igen könnyed, abszolút nem hagy maga után ragacsos érzetet, semmilyen zavaró réteget. Enyhe csillogást ad a bőrnek, a ruhát nem fogja be egyáltalán.  Arcra is lehet belőle permetezni, egyáltalán nem irritálja a bőrt és túlzottan nem csillog tőle. Sminkelni is  tökéletesen lehet rá. Az 50 faktornak köszönhetően igen magas védelmet nyújt a nap káros sugarai ellen. 


Még egyszer köszönöm szépen a Biodermának a meghívást, nagyon sok hasznos információval gazdagodtam. 
Ne felejtsétek el az állandó fényvédő használatát, hiszen ezzel megelőzhetitek a bőrrák kialakulását, késleltethetitek a bőr öregedéstét. Óvjuk megfelelően a bőrünket, hiszen ép bőrben, ép lélek lakozik. 

A Bioderma kozmetikumait keressétek a patikákban illetve online a Dermashop oldalán. 

2 megjegyzés

  1. Bioderma fényvédőt használok én is és sosem napozom. Most a színezett van soron, előtte a Kids spray változatát használtam, aztán az aknés bőrre valót, végigpróbálom mindet. A Kids annyiban jó volt, hogy testre és arcra plusz a gyerekekre is használtam és kitartott egész nyáron.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Kids szerintem a legjobb fényvédő, legalábbis az általam próbáltak közül. :)

      Törlés