Könyvajánló: Lissa Price, A testbérlők 1-2.

Az Éhezők viadala méltó utódjaként emlegetik a címben szereplő regényt, így felkeltette az érdeklődésemet, főleg az, hogy lehet-e párhuzamot vonni a két könyv között. 
Egy utópisztikus világba kalauzol el minket az írónő, és rögtön a főszereplő Callie személyében találhatjuk magunkat.

A testbérlőkA Földön háború dúlt, amiben millióan haltak meg. Főleg középkorúak. Így a világ a gyerekekre/tinédzserekre maradt, illetve a szépkorúakra, azaz az idősebbekre. Ebben a világban nem szokatlan, hogy az emberek több száz évig is élhetnek. 
A gazdag időseknek megadatik a lehetőség, hogy fiatal testekbe bújjanak, ezzel kiélvezve újra a tinédzser éveiket. 
Callie, és testvére hajléktalanok. Az öccse, Tyler tüdőbeteg, így Callie hosszas gondolkodás után úgy dönt, hogy ő is bérbe adja fiatal testét az idősebb korosztály számára, ezzel segítve öccsét a gyógyuláshoz. A lány fejébe egy szerkezetet ültetnek, ami segíti az átvitelt, és míg az idősebb személy éli életét a testében, addig ő álomra szenderül. De Callie öntudatra béred, és elkezdi élni bérlője fényűző életét. Viszont új életét az összeesküvés szálai befolyásolják, így a végére jár a rejtélyeknek. Tét, az életben maradás.

Engem már a borító elvarázsolt, annyira szép, különleges, és egyedi. Az első kötet nagyon izgalmasra sikeredet, pár óra alatt kiolvastam, és rögtön kezembe vettem a 2. részét is, de erről majd később.
Mostanában úgy látszik divatosak lettek a női főhősnők, amit nem bánok. Példának okáért, ott van Katniess Everdeen. Szóval én támogatom azt, hogy a nők is szerepet kapjanak a megmentő, vagy szuperhős címekben. 
Callie személyisége engem megfogott, már az első pár oldalán eldőlt, hogy kedvelni fogom. Egyedül marad öccsével a kegyetlen világban, és nem törik össze. Megfontolt lány, aki okos is, és átlátja a dolgokat. Tetszik, hogy nem befolyásolható. Abszolút lehet vele azonosulni, hiszen szerintem mindannyiunk segítene a beteg testvérén. 
A többi szereplő is rendben van, kidolgozott a jellemük.
Olvasatja magát a regény, folyamatosan igényli a figyelmet, annak ellenére, hogy nem éreztem a folyamatos feszültséget. Nem akarom lelőni a végét, de utalások vannak a regény közepén bizonyos dolgokra, aki figyelve olvas, annak a könyv végén lévő csattanó igencsak hatalmas döbbenetet fog okozni. Pár percig én is csak meredtem a könyvre, és 10 percen belül már kezdtem is a folytatást. 
A végét kb a Harcosok Klubja érzéséhez tudnám hasonlítani, mikor minden összeáll az ember fejében. 

A második része: Leszámolás

forrás


A történet ugyanott folytatódik, ahol az első kötet abbamaradt. Callie immár biztonságban él, öccsével a bérlőjének otthonában. Öccse is felépült hosszan tartó betegségéből. Az idilli állapotnak vége szakad. Hiába számolták fel a testek bérlését, Callie egy különleges chippel rendelkezik. Az ellenség nem tűnt, el folyamatosan a lányhoz beszél a chipen keresztül. 
Callie úgy dönt kezébe veszi az irányítást, végleg megszabadul a chip átkától. 

A második könyv, az első résszel ellentétben, nagyon pörgős, zajlanak az események. Néha meg kellett állnom kicsit gondolkodni, hogy akkor most ki kivel van. 
Igazából egy remek végkifejletet kapunk, ámbár maradnak nyitott kérdések is. Én kíváncsi lettem volna, hogy mi történik a világgal, a küldetés befejezése után. És szerettem volna a háborúról is többet olvasni. 
Talán összecsapottnak mondanám ezt a részt, igaz fordító váltás történt, így a karakterek kissé módosultak, mondjuk úgy elszlengesedett a könyv, az első kötethez képest. Ez egy kicsit zavaró volt, mert Callie érett lány benyomását keltette az első kötetben. 
Összességében egy nagyon lebilincselő regénynek gondolom, szerettem elmerülni ebben az utópisztikus világban, aminek akár később valóság alapja is lehet.

Szerintem az Éhezők viadalához annyi köze van, hogy itt is a gazdagok tehetnek meg akármit, de annyira egyedi a világa, a regénynek, hogy nehéz lesz ezt utánozni. 

Ti olvastátok a Testbérlőket? Mi a véleményetek róla?


4 megjegyzés

 1. Ajjaj, egyszer el kell olvasnom ezt a könyvet. Szeretem az ilyen misztikus történeteket.

  VálaszTörlés
 2. Az első részt olvastam, tetszett, de azért annyira nem nyűgözött le (olyannyira nem, hogy nem is emlékszem, hogy mi volt a csattanó a végén :D), a második részhez még nem volt szerencsém :)

  VálaszTörlés
 3. Jól hangzik, ehhez is kell egy beállítódás :) Mostanában sok ilyet film készült, hogy a Föld elpusztult vagy mérgező lett. Szép lassan most is efelé haladunk, hogy kiirtsuk egymást és tönkretegyük a Földet, nem is utópisztikus.
  Ez a milliók haltak meg...hát a 2. világháborúban is jó sokan, több, mint 50millióan és még ki tudja hányan. Egy 3. világháború után kő kövön nem marad.
  A tudat átvitele sem új dolog, érdekes kérdés ez is, hogy lehet "áttenni" valakit másik testbe.
  Jaj, csak lenne időm olvasni, de sajna ritkán van időm belemerülni egy könyvbe.

  VálaszTörlés
 4. Nagyon érdekes ez a sztori, kicsit a Burokra emlékeztet ez a "gazdatest"-dolog. Érdekes lehet, elképzelhető, hogy teszek vele egy próbát, de előtte még annyi mindent be szeretnék szerezni :P

  VálaszTörlés