Kedvenc animéim

Gondolkodtam már egy ideje azon, hogy csokorba gyűjtöm Nektek is a kedvenc animéimet, legalábbis azok közül, amiket eddig láttam.
Elkanyarodik a beauty témáktól, de aki már régóta olvas, az tudja, hogy néhanapján felbukkan nem szépségápolással kapcsolatos bejegyzés. Ilyen a Filmszemle, és a Könyvajánló rovat.

Igazából kiskorom óta szeretem az animéket, és úgy a meséket általában. Szerintem ezek nem korhoz köthető dolgok, pláne az animék esetében, hiszen aki ismeri őket, az tudja, hogy kifejezetten felnőtteknek is készülnek.
Megoszlanak a vélemények, hogy az anime mese-e vagy sem, de mivel nem valóságban játszódik, nyilván filmnek nem lehet nevezni.
Stílusilag, és mondanivalóilag is különböznek a Disney vagy a Dreamworks-ös rajzfilmektől az animék, így egy külön műfajt képviselnek. Nagyon sok anime terjeng a világban, aminek csak a töredékét láttam, pedig mint már említettem kiskoromban is szerettem az animéket, habár akkor nem feltétlen volt tudatos a dolog. Emlékeztek még a Tritonra? Vagy a Muminokra? Azok is mind-mind animék, de senki nem szólt róla, hogy azok. Talán mert itthon akkor nem is tudták mit vesznek meg a tévék a külföldi csatornáktól.
Az első tudatos blokk az a Dragon Ball/Sailor Moon/Tsubasa/Candy stb. volt szerintem mindannyiunk számára, aki velem egykorú, és animéket néz a mai napig. Ebből a két kedvencem természetesen a Dragon Ball és a Sailor Moon voltak. 

Dragon Ball - forrás

Igazából a Dragon Ball irányába mozdultam meg, hiszen a legkevesebb anime stílusom a shounen fight, ami "verekedős" animéket takar. Pedig alapjáraton nem szeretem az agressziót, például filmekben nem is szeretem, és a harcművészetek megszállotja sem vagyok. Nos kissé hosszúra nyúlt a bevezető, lássuk az abszolút kedvenceimet, a fent említett Dragon Ball mellett.

Sailor Moon Crystal

forrás

Fent említettem a Sailor Moont, de muszáj volt külön szednem, hiszen ez a Crystal kiadás. Annak idején, amit mi láttunk az RTL Klubon, az nyomokban követte sajnos a mangát. Mind a lányok személyisége, mind a történet egészen más volt az animének, mint a mangának. Aminek az alkotó maga sem örült. 
Így újra elővették a már befejezett történetet, és megalkották Sailor Moon Crystal néven az animét, ami hűen követi a mangát. Nem csak a rajz lett szebb, de a történet is sokkal jobb. Az első pár rész megegyezik a korábbi animével, de utána gyökeres a változás. Végre nem idegesít Bunny, azaz Usagi. Egyáltalán nem egy nyafogó idegesítő lány, hanem egy végtelenül kedves és önzetlen vezető. Nem akarom lelőni az összes poént, hátha valaki meg akarja nézni az új kiadást. 

Yu Yu Hakusho

forrás

Ezt az animét még az A+ műsorán fedeztem fel, és végig is néztem. Erős a kezdés, hiszen Yusuke, a főszereplő már az első részben meghal. Szumma szummárum, valami oknál fogva feltámad, de már egy harcosként, aki mindig keresi a bajt, ha nem keresi akkor a baj találja meg. Az anime különböző harci tornákat mutat be, mindig más célokért, miközben a szereplők is fejlődnek. Négy központi szereplője van a történetnek, Yusuke, Hiei (a kedvencem ), Kurama, és Yusuke legjobb barátja Kuwabara. Az ő harcos fejlődésüket láthatjuk 112 részen keresztül. Ez volt az első olyan anime, amikor rájöttem, hogy nekem ebből még több kell, így elkezdtem shounen fight műfajban nézelődni. Az az érdekessége a mangának, hogy a Yu Yu Hakusho alkotója a Sailor Moon mangakájának a férje, így a Yu Yu Hakushoban feltűnik az Álarcos Harcos is.
Elég sokszor újranéztem az animét, a mangákat is elkezdtem beszerezni angolul. Örök kedvencem marad.

Death Note

forrás

Erről az animéről már korábban írtam a blogon, egy Filmszemlés posztban. Ez az egyetlen anime aminek nem sok köze van a shounen fight műfajhoz, de imádom. 
Ez sem gyerekeknek való anime, elég kényes témát boncolgat, és meg is osztja az embereket. 
Yagami Light egy zseni. Középiskolába jár, majd talál egy füzetet, Halállista felirattal. Idővel rájön, hogy ha ebbe a füzetbe leírja valaki teljes nevét szívrohamban meghal. Mivel a bűnözők sorozatban halnak meg, ezért L deríti ki, hogy ki áll a gyilkosságok hátterében. Dióhéjban. 
Igazából ez nem a jó és a rossz harcáról szól, inkább az értékrendekről. Egyébként Yagami filozófiájával értek egyet! Ezt az animét is sokszor láttam, mert a látványvilág is fantasztikus, és a történet is egyedülálló. A mangákat is elkezdtem venni, hat kötet még hiányzik, de tervben van a beszerzése.

Bleach

forrás

A Bleach is szintén shounen fight anime, és legnagyobb bánatomra elkaszálták a sorozatot. Mivel nem tudta követni a mangát, ezért befejezték. A manga még megy, felröppentek olyan hírek, hogy folytatják az animét, hiszen már elég kötet manga jelent meg a folytatáshoz. 
A történet a shinigamik világában játszódik, akik az embereket védik meg a lidercektől. Főszerepben egy átlagos tizenéves fiú Kurosaki Ichigo áll, aki felveszi a harcot a gonosszal. Dióhéjban persze, mert több száz részes animéről van szó, és tele van érdekességgel. Sose lankad az ember figyelme. Az a rajz nekem nagyon tetszik, a karakterek is el vannak találva, a szinkron is szuper, és a harci jelenetek is tökéletesek. 

Fairy Tail


Szintén shounen fight anime, bár nem a szokványos fajta, hiszen itt nem az ökölharc számít, hanem kinek milyen erős a mágiája. A Fariy Tailben a lakosság 10% varázsló, akik céhekbe verődnek és abból élnek, hogy segítenek varázserejükkel az embereknek. 
Főszerepben Natsu van, akinek nem szokványos varázsereje van, illetve az apukája sem ember, hanem sárkány, kalandokba keveredik beszélő macskával Happy-vel és céhtársával Lucyval.
Nagyon vicces anime, mindegyik karakter szerethető. A harcjelenetek is szuperek, a történet is. Amúgy utólag rájöttem, hogy kissé az alap hasonlít az X-Man-re, csak itt nem mutánsok, hanem varázslóknak hívják, ezeket a különleges képességű embereket. 

Attack On Titan

forrás
Ez az anime egészen friss kedvencem, habár 2013-as, és a lesarkítva a Death Note alkotói készítették a manga adaptációt.
A történet egy utópisztikus világban játszódik, ahol az a kevés túlélő, három fal mögé kényszerült az emberevő óriások ellen. Évszázadokig békében éltek a falakon belül, míg egy nap két óriás át nem töri a kapukat, ezzel szabad utat engedve az emberevő óriásoknak. Kitör a pánik, mindenki menekülni próbál a belső fal felé. Eren kisfiú korában megfogadja, hogy megöli az összes óriást, hiszen látta, ahogy egyikük megeszi az édesanyját. Elkezdődik a harc az emberek, és az titánok között, miközben furcsábbnál furcsább titkok derülnek ki.
Eszméletlen anime! Csodálatos a grafika, a jelenetek, a történet. Most jött ki egy Live Action az animéből, nagyon kíváncsi vagyok rá, azt még nem láttam. Az anime második évada jövőre jön ki. Annyira tetszett a történet, hogy a mangát is elkezdtem olvasni.

Yu Gi Oh

forrás
Szerintem a Yu Gi Oh animére is sokan emlékeztek. Sajnos csak az első 46 részt vették meg az itthoni forgalmazók. Most jutottam odáig, hogy megnézem mi a vége ennek a történetnek, mert régen is rabul ejtett. A mai napig több Yu Gi Oh ereklyét őrzök.
Történetünk főszereplője Yugi, aki kirakja az ezeréves kirakóst, benne felszabadítva egy szellemet, aki igazából Yugi másik énje lesz. Miközben a kirakósban lakó lélek próbálja kideríteni, hogy ki is ő valójában, addig is izgalmasabbnál izgalmasabb párbajokon vesz részt, szörny kártyái segítségével. Itt nem az ököl számít, hanem az kinek milyen erős Duel Monster kártyája van.
A rajzok is nagyon tetszenek még mindig, főleg a lélek Yugi karaktere. Még nem néztem végig az animét, lassan a felénél tartok. Attól függetlenül nem értem, mit tudtak 224? részen keresztül csinálni, illetve több spin-off részt is kapott már a sorozat, van amelyik a mai napig fut.

Highschool Of The Dead

forrás
Sose tudhatod mikor tör ki egy zombi apokalipszis. A Fudzsimi középiskolában sem számított senki arra, hogy világvége lesz. Komuro, és egy csapat túlélő kalandjait mutatja be ez az anime 12 részen keresztül. Szeretem a zombis történeteket, habár bevallom, abban a pillanatban, ahogy meglátnám az első zombit, biztosan fejbe lőném magam.
Nagyon izgalmas és fordulatos az anime, sajnos nem kap végleges lezárást. Felreppentek a hírek, hogy folytatják, hiszen a mangának még mindig nincsen vége.


Detroit Metal City


Metálosoknak kötelező anime. Főleg akinek van némi humor érzéke.
Főszerepben Soichi áll, aki egy vidéki faluból felköltözik Tokyoba, hogy szerencsét próbáljon..vagyis, hogy popsztár legyen belőle. Valamilyen úton-módon már csak azt veszi észre, hogy esténként ki van maszkírozva, és brutális dalszövegeket énekel, a halálról a pokolról, mindezt death metal stílusban.
A DMC egyre népszerűbb lesz, és Soichi egyre viccesebb helyzetbe kerül, mind magánemberként, mind pedig Krauser II - ként.
Nagyon vicces anime, többször is végignéztem, az átlagnál sajnos rövidebb epizódjai vannak. Több szállóigét is szoktunk idézni ebből az animéből...aki látta ezt érteni fogja: " Úgy meghívnálak egy divatos kávéházi b...."


One Piece

forrás

Utoljára hagytam a legkedvesebb animét a szívemnek. Ha valaki megkérdezi, hogy csak egy animét választhatok, akkor az One Piece lenne.
Monkey D. Luffy kiskorában elhatározza, hogy kalózkirály lesz, és megszerzi Gol D. Rodger elrejtett kincsét a One Piece-t. Természetesen nem csak ő kalóz egyedül a világban, sőt a One Piece miatt, egyre több ember vág neki a tengernek, hogy kalóz lehessen, miközben a Tengerészet próbálja őket kordában tartani.
Luffy csapata az évek folyamán összeállt, és együtt keresik a kincset, miközben egyre erősebbé válnak, és  új kalandokba keverednek.
Igazából nem lehet ennyi szóval leírni ezt az animét. Nagyon hosszú, már több mint 600 része van, és ha jól emlékszem 12-15 éve megy már. Állítólag még ennyi ideig fog tartani mind, az anime, mind a manga (a mangát nem olvasom ). Megrendítő történet az összetartásról, a barátságról, és a család fogalmáról. Többször sírtam ezen az animén, mert a humora mellett mély érzelmekről is tanúbizonyságot tesz. Aki belekezd nem fogja megbánni.

Ezek lettek volna a kedvenceim, biztosan még bővül a lista. Nektek milyen anime kedvenceitek vannak?

14 megjegyzés

 1. Elég sokat láttam ezek közül. A Bleach-et imádtam és az InuYashát is, viszont a könnyed iskolás sztorikat is nagyon szeretem, mint példaul Special A, Kaicho wa made-sama, Tora Dora stb.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Most néztem, hogy a Kék Ördögűzőt kihagytam a felsorolásból. Na majd a kövi körben megemlítem.
   Szoktam nézni ilyesmiket is, de azok nem fognak meg annyira. Ezek csak a kedvencek, ennél jóval többet láttam. De a Spacial A már évek óta listán van. Lehet a héten belekezdek :)

   Törlés
 2. A Detroit Metal City kivételével mindet ismerem és imádom! Én nem is próbálok meg kedvences listát írni, mert majdnem az összes anime rajta lenne, amit láttam.^^ Már nagyon várom az Attack on Titan új évadát és persze a filmeket is.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A Attack on Titan film botrányosan rossz!!! Soha ilyen rossz adaptációt még életemben nem láttam. A maradék három részt már meg sem nézem. Nem ajánlom neked sem, ha nem akarsz csalódni.
   DMC hatalmas best, párszor végig néztem, sajnos rövidek a részek. Viszont abból nagyon jó a Live Action, a kedvenc színészem játssza a főszereplőt :)

   Törlés
 3. Ettől a bejegyzéstől most kedvem lett animéket nézni! :) Én csak azokat ismerem, amik anno a tv-ben mentek, azok közül a Dragon Ball, a Death Note és a Yu Yu Hakusho kifejezetten nem jött be, de a Sailor Moon, Tsubasa, Yu Gi Oh mind tetszettek, a legnagyobb kedvencem pedig az InuYasha volt, bár sajnos sosem láttam az egészet. :(

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Akkor te nem vagy shounen fan mint én :D Pl a mecha-s animéket én sem csípem.
   InuYasha is jó anime volt, de nem szántam rá magam az újra nézésére, mert annyira nem érdekelt. Persze ennek ellenére a falamon felfestettem a szereplőket :D
   Igen, nem vették meg minden részét. Illetve az animének nincsen lezárása, csak a mangának

   Törlés
 4. Bár szinte az összeset ismerem, sajnos csak keveset láttam. Őszintén minden tiszteletem, hogy ilyen hosszú animékbe egyáltalán bele mertél kezdeni, mert én nagyjából 40 résznél hosszabbat nem bírok...:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem szeretem a rövid animéket, legalábbis elég sok kivétel van. Azoknak szinte sosincs lezárása.
   Mondjuk a KHR-t is elkaszálták, pedig 200 részes kb.

   Törlés
 5. Ó, tiszta nosztalgia hangulatom támadt :) A Sailor Moon-t én imádtam a nyafogásos dolgok ellenére is, és a régi rajzolása sokkal szimpatikusabb volt. Az újban mindenki pálcikavékony... Bár még egy részt sem láttam belőle, csak képeket. Lehet teszek vele egy próbát.
  A Bleach-t mostanában sikerült végig néznem. Nagyon tetszett, a mostani animék közül abszolút kedvencem lett, bár néha úgy éreztem, hogy kicsit olyan, mint a rétes tészta - húzzák-halasztják és közben nem haladunk :D
  Na és a Detroit Metal City, ójeeee! :D viktor talált rá nálunk és rögtön meg is néztük, iszonyat jó kis anime, imádtam :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Sokkal de sokkal jobb az eredeti verzió mint a régi, átszinkronizált és kivágott jelenetű SA, annak ellenére, hogy én is imádtam a régit. De nem vagyok vele elfogult, a Crystal kategóriákkal veri a régi sorozatot.
   A Bleach tele van fillerrel azért tűnik rétestésztának. Én volt hogy átugrottam azokat a részeket.

   Törlés
 6. Az én kedvenceim a Yu Yu Hakuso, az InuYasha, a Death Note, de Dragon Ballt például sokszor nézünk Ricsivel, meg régebben elkezdtem pár másikat, amiknek már a címére sem emlékszem :D Plusz még amit nagyon szerettem, az a Hell Girl volt :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Pacsi! A Bika vér :D
   Hell Girl is jóféle, most hogy mondod. Lehet elkezdtem elölről mert mindig érdekelt mi van azzal a lánnyal.

   Törlés
 7. Az abszolút kedvencem a Death Note. Mellesleg mindig Yagami nézőpontjával értettem egyet és mindvégig neki szurkoltam.
  A másik az a Vampire Knight, de azt leginkább Kiryu Zero miatt néztem, mert megragadott a rideg személyisége.
  A Narutot is nagyon szerettem, de ugye annyi része van, hogy egy idő után elmaradtam a részekkel és szépen lassan abbamaradt a nézése.
  Vannak tetkóim, köztük van egy Yagami Light és egy Kiryu Zero is, szóval igen. Rettenetesen ki vagyok nézve sok helyről, de imádom :DDD

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A VK-t nem írtam, mert a 2. évadot nem néztem végig, de én is Zero fan vagyok :)
   Yagami a kedvencem nekem is a DN-ből. Szerintem hagyni kellett volna befejezni amit elkezdett :D
   Narutot hamar meguntam, pedig az elején én is lelkesedtem
   Ha lenne animés tetkóm az kizárólag One Piece-es lesz...vagy lenne. Csak nem tudom a mintát, pedig évek óta gondolkodom rajta.
   Szívesen megnézném a tetoválásaid :)

   Törlés