Könyvajánló: Richelle Mead, Vámpírakadámia

Nagyon régen volt már könyvajánló a blogon, úgyhogy ideje volt már ennek is. Ma méltán népszerű sorozatot veszek górcső alá.
Biztos találkoztatok már a Vámpírakadémiával, hiszen a bestsellerből, sajnos egy elég ramaty filmet készítettek.


Az írónőről:
Mielőtt író vált volna Meadből, több pályán is megpróbálta elképzelni az életét. Elsőként a Michigani Egyetemen bölcsészként végzett, ezt követően a Nyugat-Michigani Egyetemen diplomázott összehasonlító vallástanból, végül pedig tanári diplomát szerzett a Washingtoni Egyetemen. Köztudott róla, hogy nagy szenvedéllyel tanulmányozza a különféle mitológiákat és népi hagyományokat. - Wikipédia
Először a filmet láttam, hiába volt kissé gagyi, úgy gondoltam, hogy az alaptörténet nagyon is jó lehet, így elolvastam a könyveket. A Vámpírakadémia összesen 6 kötetből áll, amikben nyomon követhetjük Rose kalandjait.


Adott egy iskola, a Szent Vlagyimir, ahová dhampyrok, és morák járnak, ahol az őrzővédő tanulás mellett a mágiát is elsajátítják a diákok. Igen, ez így kissé kusza.
Az első kötet izgalmasan kezdődik, hiszen a két tinilány az emberek világában él, ott járnak suliba és megpróbálnak beilleszkedni a számukra ismeretlen társadalomban.
Ám ezt a két lányt sötét ruhás alakok üldözik. Erőszakkal kocsiba préselik őket, miután nem sikerül megmenekülniük, így újra a Vámpírakadémián találják magukat.
Igazából erre a két lányra fókuszál a könyv, Rose-ra a végzős dhampyrra, és Vasilissára a mora hercegnőre. 
Rose is dhamypr, aki mindenáron Lissa testőre akar lenni. A dhampyrok félig emberek, félig vámpírok, és az a feladatuk, hogy védjék a morákat a strigák ellen. A strigák gonoszak, lelketlenek, erősek, félelmetesek. 

forrás
Az első könyvben Rose, és barátnője visszakerülnek az iskolába, ahol a szokásos diákversengés mellett, más problémájuk is akad. Rose és Lissa (Vasilissa) különös kapcsolattal bír, Rose belelát barátnője fejébe, néha a legváratlanabb helyzetekben is a gondolataiban találja magát, és az ő szemével látja a világot. 
Míg a középiskola intrikáival, és tiltott szerelmével viaskodnak, más problémákat is meg kell oldaniuk, Rose és Lissa minél több információt szeretnének tudni különleges kötelékükről, ami nem mindennapos az ő világukban. 
És, ha ez még nem lenne elég, valaki Lissa életére tör, mert tudomást szerez különös képességéről, visszahozza a holtakat az élők közé.
A Dermesztő ölelésben, ismét nyomon követhetjük a két lány életútját. Minden ott folytatódik ahol az első kötet abbamaradt. 
Rose szorgalmasan tanul, hogy minél erősebb legyen, hogy megvédhesse Lissát, miközben beleszeret oktatójába, az Istennek emlegetett Dimitrijbe. 
A strigák megtámadják az iskolát, így kénytelenek a diákok és szüleik a tél egy kis szakaszát, Idahoban tölteni, egy luxus szállóban. 
Ám a strigák mindenhol ott vannak, Rosenak és barátainak cselekedniük kell, de mindennek ára van.


Ismét a Szt. Vlagyimirban találjuk magunkat, ahol a történet tovább folytatódik. 
A soron következő részben a dhamyproknak hathetes terep gyakorlaton kell részt venniük, ahol a számukra kijelölt morát kell védeni. Nagyon fontos ez a hat hét a testőrök számra, hiszen az érettségi előtt állnak, és a felmérés már most kezdődik.
Meglepetésszerűen támadnak a tanuló dhamyprokra az oktatók úgy téve mintha striág lennének.
Rose küzd a halott barátja emlékével, aki visszajár kisérteni. A lány azt hiszi megbolondult, miközben újra felbukkan a vámpír, aki Lissa életére próbált törni a történet elején. 
A szálak egyre kuszábbak, és a striga támadás elkerülhetetlen.A negyedik részben, az érettségi előtt álló Rose Hathaway elhagyja a Szt. Vlagyimirt, hogy megkeresse a strigává változott szerelmét, és egykori mentorát Dimtirijt.
Szibériába indul a keresésére, a férfi szülőhazájába, hogy megöldje őt. Rose találkozik a szerelme családjával, és egy párral akik szintén olyan különleges kapcsolatban állnak egymással, mint ő és Lissa, és egy kétes hírű alakkal Abe-bel. Emellett megismerkedik az Alkimistákkal, akik szintén a vámpírokat segítik.
Rose ismét Dimitrij-jel van, de a bűvkörében, miközben a mora hercegnőt veszély fenyegeti.


Az Örök kötelékben, a dolgok a fejük tetejére állnak. Rose sikeres vizsgát tesz, hivatalos testőr lesz.
De az örömben üröm vegyül, hiszen Dimitrij az életére tör, közben Lissával és pár barátjukkal, megszervezik Viktor szökését, aki az első kötetben a mora lány életére tört.
Rose mindent megtesz azért, hogy szerelmét visszaváltoztassa dhampyrrá, ezzel bajba sodorva barátait is.


A sorozat befejező kötetében, Rose börtönben találja magát, a mora királynő meggyilkolásával kapcsolatban. Minden gyanú rá terelődik, és csak egy marék ember bízik abban, hogy nem ő a gyilkos.
A királynő meggyilkolásáért halálbüntetés jár, ezért Rose megszökik a börtönből és Dimitrij segítségével megpróbálják kideríteni ki a gyilkos. 
Mindeközben Lissa a korona várományosai között találja magát. 
Vajon megoldódni látszik a rejtély? Ki a gyilkos? Mi lesz a két lány sorsa?

Nagyon megszerettem ezt a könyvet, a karakterek jók, és kidolgozottak, könnyű velük azonosulni. A valóság és a fantázia nagyon jól keveredik. Egy pillanatra én is elhittem, hogy a Szt. Vlagyimir Akadémia tanulója vagyok. Minden kötet fordulatos, és izgalmas, bár néha - néha kiszámítható. 
Kedvenc karakterem Dimitrij, tetszik a racionalitása, az ereje, a tudása, mégis megmarad szerénynek. A striga énje is tetszett, nagyon jól ki volt dolgozva, mégis a férfi volt, de mégsem. 
Kicsit emlékeztettek Darren Shan vámpír könyveire, de mégis sikerült az írónőnek egy olyan világot kitalálnia, ami viszonylag új, és érdekes. 

Ajánlom mindenkinek, akik kedvelik a vámpírok világát.

Ti olvastátok ezt a sorozatot? Mi a véleményetek róla? 
Csodás napot!

10 megjegyzés

 1. Ez az egyetlen vámpíros-paranormal romance sztori ami kicsit is tetszett. Vannak fenntartásaim a sztorival szemben, de legalább szórakoztatóan van megírva, még ha a fő szálak nagyon kiszámíthatóak is. Illetve szerintem elég frissítő, hogy nem egy főhősnő-sidekick felállás van, mint gyakorlatilag majdnem mindenhol, ez plusz egy pont.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, nekem is ez a véleményem, bár kiszámíthatósága ellenére egyik kedvenc könyvsorozatom lett, amit szívesen újra olvasnék, szóval majd valahonnan megszerzem az egész sorozatot :)
   Egyébként én szívesen olvasnék folytatást.

   Törlés
 2. nekem tetszett, bár a spinoff sorozat, a Bloodlines még jobban. :) azt olvastad? Ha nem, akkor mindenképpen olvas el valamikor, csak ajánlani tudom :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ismerem csak úgy tudom nem fordítják, angolul meg nem tudok annyira jól, hogy könyvet olvassak. Csak remélem hogy elkezdik kiadni :).

   Törlés
 3. Olvastam a sorozatot és nagyon szerettem. Bár én Adrianért voltam oda, bukom a rosszfiúkra :) A vámpír-dhampír kapcsolat mindig érdekes, valahogy minden könyvben és filmben máshogy oldják ezt meg. A történet is nagyon jól volt vezetve, a harcjelenetek nagy kedvenceim. Viszont a strigáról nekem a Witcher-féle striga ugrik be elsőnek, nem tudok nem erre asszociálni :)
  Viszont Darren Shan könyvet eddig még nem olvastam, de már terveben van.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nekem is az a sgtriga, pedig az első részét olvastam a Witchernek :)
   Nekem is, szerintem egész jó világot sikerült összehoznia az irónőnek.
   Darren vámpíros könyveit ajánlom kezdésnek:)

   Törlés
 4. Hm, a filmet láttam ebből, azt kellemes vasárnapi limonádénak tartottam, de ezek szerint a könyv jobb - bár ez mindig így szokott lenni :) Lehet adok neki majd egy esélyt, ha kivégeztem az összes olvasni vágyott könyvemet.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én végig szenvedtem a filmet. Sajnos Borzalom, önmagában is. Szerintem tetszene Neked a könyv:)

   Törlés
 5. Azt hiszem most már tényleg ideje elolvasnom. Köszi a megerősítést! :)

  VálaszTörlés