Interjú: Atandi

7:00

Sziasztok, Lányok!

Egy csodás nővel volt szerencsém interjút készíteni, akinek szíve-lelke benne van a szappan
különlegességeiben.
Ábrahám-T. Andrea, azaz Atandi megálmodójával beszélgettünk, a kezdetekről, arról, hogy
milyen alapanyagokat használ, hogy hogyan készülnek ezek a különleges színű szappanok, és
arról mik a tervei a jövőre nézve.


Hogyan ismerkedtél meg a natúr termékek világával?

Andrea: Nem a kozmetikumokkal kezdődött, egyáltalán nem. Azzal kezdődött, hogy hány „E” van a bolti élelmiszerekben. Meg a kenyérsütéssel, fenti okokból. Aztán vidékre költöztünk, egy szép nagy,tanyasi birtokra. És ott elszabadult az egész: saját zöldség, saját gyümölcs, lekvárok, savanyúságok, befőttek és tojás, saját húsállatok, saját gyógynövények.
Aztán egyszer jött a gondolat, hogy mennyire autentikus és a tanyasi, natúr életformához illő lenne, ha főznék mosószappant. Akkor még nem is akartam pipereszappanokat készíteni.
Megtörtént az első mosószappan-főzés, és persze a sikerélmény doppingolt. Akkor már ki kellett próbálni azt is. Csakhogy ahhoz rengeteg alapanyag kell, egy szakember segítő oktatása, úgyhogy nem ment egyik napról a másikra. Ma is szeretettel mosolygok az első szappankáim képén is, összetételén is, de akkor is ők voltak az első macskakövek, és nem is voltak olyan rosszak. A legelső natúrszappant én is egy nagy vásárban vettem, éreztem a különbséget a tusfürdőkkel szemben, ma már tudom, a natúrszappanok világában is óriási különbségek vannak...Milyen különbségeket észlelsz a bőröd állapotában, mióta natúr termékeket használsz?

Andrea: Azt szoktam mondani, látványosan elmarad a „nyihelőzés”, száraz bőr érzet, a vakard meg a hátam-könyörgés. Bár férfiak részéről ez félig-meddig kapcsolatépítő-szertartás is....:)
A bolti arckrémek után úgy tűnt, a felszín talán hidratáltabb, de alatta mégsem az az igazi rugalmas, ugyanúgy húzódik. Mióta saját krémemet használom, ez megváltozott, olyan, mintha teljes irha-rugalmasításon estem volna át.

Mikor, és milyen indíttatásból döntötted el, hogy megalapítod saját márkád, az Atandi 
natúrszappanokat?

Andrea: Szerintem ez a legtöbb szappanosnál így működik: egyfelől jönnek a családból, baráti körből a pozitív visszajelzések, a bátorítások, de szélesebb körben nem forgalmazhatod, mert még nincs rá engedélyed.
Másrészről olyan összegeket költesz alapanyagokra, hogy elkezdenek otthon morogni a kiadások miatt. Kompenzálni pedig csak úgy lehet, ha árulsz is a szappanokból. És akkor el kell dönteni: visszafogod a hobbidat vagy megpróbálod hivatalossá tenni. Minthogy időközben kifordították a szekérrudamat a párkapcsolatomból, s egyedül kellett megélnem a lábamon, szükség volt rá, hogy a hivatalos útra léphessek. Ha valamin túl sokat vacillálunk és nem merünk vagy akarunk dönteni, az Élet mindig segít így vagy úgy a döntésben, a holtpontról elmozdulásban. Még ha ez néha nagyon fájdalmas kezdő lökés is.

Milyen alapanyagokkal dolgozol?

Andrea: Natúr, lehetőleg finomítatlan és kezeletlen olajakat, vajakat használok, de némelyik szappanomban előfordul állati eredetű is. Most talán kevésbé trendi, hogy egy szappanban zsír vagy éppen faggyú is legyen, de én vallom, hogy nagyanyáink tudták, amit tudtak, és nem az ördögtől való az állati eredetű alapanyag sem, és sok szempontból javíthatja a szappan minőségét (pl,habzás, keménység). Nem beszélve a kecsketejről, ami a szappanjaim 99%- ának folyadék-alapja. Én nagyon nagy különbséget érzek a kecsketejes és nem kecsketejes szappanok ápoló hatása között. A gyógynövények nagy részét megtermelem a kertemben vagy magam szedem. De idővel kiépülnek az ember kapcsolatai a „füves sráccal”, a „tökmagolaj-malmos bácsival”, stb.
Az ember valahogy megérzi, ki az, akiben bízhat, aki nem csak egy viszonteladó és csak a
haszonért árul, hanem ért is ahhoz, amit csinál.Mely volt az első szappan, amit Atandi név alatt készítettél el? És ez mennyiben 
változott a napjainkig?

Andrea: Folyamatosan változik. Nyilván a korábbiak sokkal egyszerűbbek voltak, kevesebb féle alapanyagot tartalmaztak. Mivel télen készült a legelső szappanom, s felkészületlen is voltam, a legelső nem is volt kecsketejes. De a folyamatos utána-olvasás, tanulás során az ember ráébred, ennek is, annak is milyen jó hatása van a bőrre, így aztán egyre összetettebb, bonyolultabb szappanokat készítek, ami marketing szempontból egyáltalán nem jó, mert a vevők belezavarodnak, nem győzik követni, melyik is lenne nekik a legjobb. De egyszerűen nincs szívem kihagyni bármelyik isteni olajat is az épp készülő szappanból, mikor tudom, mennyire jó a hatása. Ezért fontos a forgalmazáskor a személyes kontaktus, mert igénylik a tanácsadást a segítséget, én pedig örömmel teszem. Így hasonló bizalmi kapcsolat épül ki vevő és köztem, mint amit én építettem ki a gyógyfüves vagy éppen tökmagolajos forrásommal. ☺

Nagyon különlegesek a szappanjaid, igazi látványosság. Ezt milyen technikával éred el? 
Mi motivál téged, egy-egy új külső megalkotásakor?

Andrea: Magam ellen beszélek, de amit a leglátványosabbnak tartanak a külső szemlélők, azok egyszerűen csak jól megválasztott öntőformák. Szakmai körökben nem is azoknak van igazi értéke. Viszont mindenki lelkének kell a szép, a mutatós, és erre is gondolni kell. Az igazi kihívást az egyedi öntési illetve mintázási, színezési technikák jelentik. Egy jól sikerült márványozás, szappantömb belsejében születő örvényminta, na, ezek azok, amiktől a tömb felvágásakor lehet ugrálni, tapsikolni, hangosan kacagni az örömtől. És ezt értsd szó szerint! Bizton állítom, hogy a sikerélménynél erősebb doppingszer nem létezik a világon!
És akkor már szót sem kell ejtenem a motivációról: csupa önzés: boldog vagyok, ha szépre sikerül. Mosolyog tőle az én lelkem is, akkor is, mikor valaki mosolyogva veszi meg, szépség kell a lelkünknek. Az enyémnek is, a vevőének is. ☺Milyen bőrtípusra ajánlod a szappanjaidat?

Andrea: A kecsketej alapból nagyon jól hidratál, nyugtatja a bőrt. Az összes többi növényi olaj is. Azt minden szappanom tudja, sőt azt hiszem, minden natúrszappan, hacsak a haszonlesés és anyagspórolás el nem rontja egyes gyártók esetében. És akkor jönnek a ránctalanító vagy éppen gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatású olajak, kivonatok, főzetek, és ezen összetevők alapján készítek különböző bőrtípusra szappanokat. Zsíros, pattanásos bőrre az alapanyagok és az arányok is nyilván mások lesznek, mint egy nagyon száraz bőrre készülő szappannál.

Mik a kedvenc Atandi szappanok a vásárlók körében?

Andrea: Sajnos még mindig elég kevés a tudatos vásárló. Sokan választanak küllemre vagy illatra. De az igazi szívfájdalom az, mikor kiderül, hogy dísznek kell a fürdőszoba polcra. Ilyen célra kár ezekért a szappanokért. De a vevőim most már kb. 70-80%-a visszatérő vevő. Egész konkrétan a pattanásos bőrre készült Tini szappan és az ekcéma ellen összeállított szappan a legkeresettebb. Az őket vásárlók eljutottak arra a pontra, amiről korábban beszéltem: önmaguktól nem ismerték fel a natúrkozmetikumok hasznosságát, nem lépték meg a váltást a nagyipari termékek szintjéről, így ahogy mondtam: „Az Élet mindig segít így vagy úgy a döntésben, a holtpontról elmozdulásban”. Az ekcémával küszködő már rákényszerül, hogy keresse a helyes utat, mert szenved. És mikor elmúlik az ekcémája, javul az állapota, keres újból és kéri a következő darabot.

Milyen újdonságokat tervezel a 2015-ös évre?

Andrea: Nem tervezek. Valahogy mindig jönnek a sugallatok, az ötletek. Az újabb és újabb igények a vevők részéről is. Spontán vagyok, ugyanakkor hónapokat képes vagyok kutatni információkért, mert ez valahol felelősség is. Nem vagyok sem gyógyszerész, sem bőrgyógyász így sokszorosan meg kell maradni az alázatnak: már az nagy segítség a bőrnek, ha ártani nem ártunk neki veszélyes kemikáliákkal, ha támogatjuk saját öngyógyító- regenerálódó képességét, ha csak természetes anyagokkal hozzuk érintkezésbe.
Hiszem, hogy a Világ kerek, és minden, amire szükségünk van, a lábunk előtt hever.
Gyógynövények esetében ez a szó legszorosabb értelmében így van. Ha valaki kellő alázatot mutat, hogy ezeket a hasznos információkat összegyűjtse, megtanulja, legjobb tudása szerint alkalmazza, akkor már nem tévedhet nagyot. Ezeket a dolgokat nem lehet teljesen kitanulni, olyan szintre jutni, hogy azt mondhassuk, már mindent tudunk, de lehet taposni az utat, egyre nagyobb tudásszomjjal gyűjteni az ismereteket.
Van egy mondás: „Adj és kapsz”. Amíg nem a meggazdagodás vezérel, a minél nagyobb haszon, hanem a segíteni akarás, addig én is rengeteg segítséget kapok. Ha ez megváltozna bennem, elfordulnának tőlem is a segítő kezek.
Aki a nagyon puccos csomagolást, a kőkemény marketinget részesíti előnyben, az nem
engem, nem az én termékeimet fogja keresni. De aki nem a drága csomagolásért, a „márka- arca-topmodell” gázsijáért, a tv-reklámokért akar fizetni, hanem azért, amire eredetileg szüksége van, az - kis szerencsével- előbb-utóbb megtalál. ☺ És én örömmel segítek neki, ha tudok.

Atandi szappanokat megtalálod EZEN a linken :) Lájkold a Facbook oldalát, és ismerkedj meg termékeivel :)


You Might Also Like

4 megjegyzés

 1. Sajnos nálam nem érhető el a linkelt oldal. A szappanok látványosak, az tény. Én már nagyon elvesztem a sok natúr dolog között. A faggyú mondjuk pont nem az én bőrömre való. Megnéztem volna azt a Tini szappant, mitől tini vagy az ekcémásat.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hű, az nem jó. Most nem tudok a bejegyzésbe nyúlni, de Köszi hogy szóltál.
   Azért igyekszem minél több márkával interjút készíteni, hogy átkeinthetőbb legyen ez az egész világ. Legalábbis remélem, hogy Neked előbb - utóbb letisztult lesz. :)
   Pont most írt egy levelet Andi, amiben elmondta neki egy vásárlója, hogy az ekcéma szappanja megmentette a bőrét. :)

   Törlés
 2. Nagyon jól néznek ki ezek a szappanok, igazán guszták :) Tetszett az is, mikor a tanyasi élet szépségeiről mesélt a készítő, ilyenkor mindig kedvem támad vidékre költözni ^^ Ja, és azt is imádtam, hogy ő maga termeszti a gyógynövényeket, amit a szappanjaiba rak - ez olyan boszorkánykonyhás dolog nekem, az Átkozott Boszorkákból Sally jut eszembe, aki maga is hasonló dolgokat készített :) A linkre majd én is ránéznék, mert meglesném magamnak ezt az oldalt.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én egy pillanatig ott is éreztem magam ^_^
   Tényleg:D
   Igazi növényi szappan:)

   Törlés

Labels

A-England Abura Aden Adidas Ajánló Algotherm All In Packaging Alpesi Kurland Alverde Angyalom Szappan Anime Aranyélet Armonía Aromax Ashley Tisdale Atandi Aveo Avon Ayurveda B.U. Baba Babydream Babylove Balea Barilent Barry M Bath & Body Works Bee Méhviasz Benecos BerBer Beauty BH Cosmetics Bielenda Bio-Oil BioAngelica BioArt Bioderma Bione Blanche Blistex Bomb Cosmetics Bonprix Born Pretty Store Born To Bio Borotalco Bortocalo Botanicus Brilla Natúr Bron Pretty Store Bulgarian Rose Burt's Bees Butlers BWT Calena CaoNatur Carmex Catrice Catrie China Glaze Clinians Clinique Coastal Scents Coconut oil Cocoon Manufaktúra Colgate Colletion COLO Skincare Colour Alike ColourPop Converse Cosmia Costal Scents Curaprox Dance Legend Dizao Organics DM DM Kedvencek Dove Dr. Bronner's Dr. Kelen Dr. Krém Dr. Organic Dr. Pasha Drop of nature E- Efektima El Barco El Corazón Elf EOS Escada Essence Essene Essie Esszencia Natúr Eucerin Évca Natural Eveline Ezsubegz F&F Faith In Nature Fama Farmasi Farmona film Floren Flormar franken Freeman FRISS Kozmetikum FRISS Kozmetikumok FUN Lacquer Fytofontana Garnier Glam Polish Golden Rose Golden Tattoo Good Stuff Gosh Greeland Green Pharmacy Hansaplast HappySkin Hawaii Tropic Head&Shoulders Hegron héhé Helia D Hella Care Hello Kitty Hempz Henkel Herbária Hergon Himalaya Herbals I love Makeup Ice Age ILNP Inecto Inspiráció Instanails Institute Karité Interjú IsaDora Isana Iseree JimJams Jimmy Choo Joanna KAP Karin Herzog Kat Von D KBShimmer Kedvencek Kell A Púder KIK Kneipp Korea Könyvajánló Kreatív Ajándék Kreativator L'occitane L'oreal La-Roche Posay Labello Lactacyd Lady Gaga Lavera Lilibe LIMA Lirene Llarowe Lora Lovely Lush MAC Mádara Magister Products Mall.hu Manhattan Manikűr MarillaSzappan Max Factor Maybelline Mel Merio Memebox Messy Manison Milani Cosmetics Milk Shake Miss Sporty Missha Misslyn Mixa Models Own Monster High Moyou Moyra Moyra akrill Mundo de Unas MyBeautyTools Nagora Manufaktúra Nailland Naked Naked3 Naobay Natics Natural Care Natur Con Te Naturalium Naturia Neogence Nici Nikoli MakeUp Nina Ricci Nivea Nonique Notino Nourish Nuxe Nyereményjáték NYX Olivia Natural OPI Oral-B Oriflame Original Source Orly Orshy Cosmetics P.Shine P'etla P2 Paco Rabanne Paese Palette Palmolive Pantene Pepco Peripera Phi Kozmetikum Pickwick Picture Polish Pixibag Pixibox Playboy Pupa Pure by Pixibox Pure Fiji Radox Raunsborg Real Techniques Remington Rexona Rimmel Rival De Loop Rosetti Bizsu Rossetti Bizsu Rossmann S.he Sajtóanyag Sally Hansen Sante Scholl Schüssler Schwarzkopf Seche Vite Secret Selection She Shimmer Shades Shopline Sigma Skinfood Smink Sminktermék Sminktermékek Soap & Glory Soins Solone Stila Sunkissed Szappancsodák Szappanfalu SzapPannon Személyes színminta TAG Tanya Burr TeeTaku Teszt Tetesept The Body Shop Tony&Guy Tonymoly Topic Skin Care Tricovel Twist & Pout UMA Unicorn Urban Decay Uriage UW Premium Vaipani Vanita VeraNatura Vichy Victoria Secret VitalCare W7 W7 Cosmetics Clynol Wellness Szappan Wise Tree Naturals X-epil Yamuna Yankee Candle Yardley Yves Rocher Zendium Zenna Zenzero Zergeboglár Ziaja Zoya Zoya goes pretty