Könyvajánló: Suzanne Collins, Éhezők viadala trilógia

Sziasztok, Lányok!

Régen volt már könyvajánló a blogon, igaz mostanában nem is olvastam könyveket.
Másfél hete viszont megfáztam, így itthon töltött óráimat olvasással töltöttem, 4 nap alatt 4 könyvet olvastam ki, abból az egyik az Éhezők viadala trilógia volt.

Az írónőről:

Forrás


1962 augusztus 10-én született Amerikában. Karrierje 1991-ben kezdődött, ahol a Nickelodeonál írt gyerekeknek televíziós műsorokat. Majd 2000-es évek elején otthagyta a televíziózást, és könyvírásra adta fejét. 2008-ban jelent meg a világhírnevet meghozó regény trilógiája az Éhezők viadala.
2012-ben láthattuk a könyvből készült első filmet, az Éhezők viadalát, a ma már híres színésznő főszereplésével, Jennifer Lawrence-szel.

Szerintem sokatok a filmet látta, ha a könyveket nem is olvasta. Mondjuk úgy elég nagyon durrantott a filmvilágban két évvel ezelőtt.
Én is láttam az első két filmet, igazából tetszett, de mindig Battle Royal koppintásnak gondoltam.
Igazából ez a könyvek elolvasása után sem változott. Ma már azt mondom, Battle Royal, csak az írónő megírta a folytatását. Persze más alapvető különbségek is vannak a két könyv között. Például Katniss Everdeen a főszereplőnk.
A történet Észak-Amerikában játszódik valamikor a jövőben, ahol van a nagyhatalom, a Kapitólium, és a 12 körzet lakói, akik ellátják a nagyhatalmat élelemmel, textillel, szénnel, mindennel, ami a gazdagok életét szolgálja, míg a körzet lakói éheznek.
Minden évben megrendezik az Éhezők viadalát, ami tulajdonképpen abból áll, hogy egy halom tininek kell egymást legyilkolnia, és csak egy nyertes lehet.
Az első rész részletesen bemutatja, hogyan zajlik egy viadal. Minden körzetből két résztvevő indul, egy fiú, és egy lány. A lány Katniss Everdeen lesz, aki jelentkezik a húga, Prim helyett. A fiú pedig Peeta Mellark, a pék fia, látásból ismerik egymást Katniss-szel.
A túlélés érdekében bevetik a fiatalok azt, hogy szerelmesek egymásba.
Van egy iszákos mentoruk is, aki évekkel ezelőtt nyerte meg a viadalt a 12. körzetből, Haymitch.
Spoiler veszély:
Gondolom sokan láttátok a filmet, tudjátok mi történik a végén, Katniss és Peeta nyerik meg a viadalt, és azt hiszik békében, és gazdagságban élhetnek a 12. körzetben, de nagyon tévednek.
Katniss döntése a fináléban mozgolódásokat indított meg a körzetek között, mondjuk úgy kisebb-nagyobb felkelések törtek ki.
A második könyv arról szól, hogy Snow elnök hatására meg kell győznie a Kapitóliumban és a körzetekben élőket arról, hogy nem lázadni akart a rendszer ellen, és Peeta iránti szerelme nem csupán színészi játék, hanem valódi érzelmeken alapul.
Minden hiába, mert egyre több körzetben törnek ki zavargások, ezért, hogy megfékezze a Kapitólium a további lázadozásokat, megrendezik a Nagy Mészárlás nevű viadalt, ami 25 évente esedékes.
Snow elnök azt találja ki, hogy azokat küldjék az arénába akik már megnyertek egy viadalt.
Ahol több győztes volt, ott természetesen húztak nevet, ahol pedig csak egy győztes volt ott értelemszerűen nem volt sorsolás, mivel a 12. körzet egyetlen női nyertese Katniss volt, így kénytelen újra szembenézni a viadallal.
A viadal kimenetele érdekesen alakul, hiszen több játékost is megmentenek a felkelők, és van aki a Kapitólium fogságában marad, mint például Peeta.
A lány arra tér haza, hogy a 12. körzetet megsemmisítették a hatalmak.
A harmadik könyv a felkelést szemlélteti. Kitört a háború. Az Ellenállás Katniss-t kéri meg, hogy legyen az arca a háborúnak, mint Fecsegőposzáta, ami a védjegyévé vált már az első viadalon.
Katniss nem csak testi, de lelki törést is szenved el, így a harcok mellett az ő lelki vívódásának is szemtanúi lehetünk.

Az egyik legjobb könyv adaptáció, amivel eddig találkoztam. Talán Katniss a filmben kicsit "lazább" és céltudatosabb mint a könyvben, illetve Peeta kicsit esetlen fiúnak van ábrázolva, miközben egy igazán erős jellem a regényben. Nekem a kedvenc férfi karakteremmé vált Peeta. Nagyon sok mindent megtesz Katnissért, és mégsem nyálasan. Nagyon jól felépített karakter, és számomra tényleg ilyen egy igazi férfi, mint ő.
Feltűnik egy másik fiú is, aki a lány legjobb barátja Gale, ő különösebb érzelmeket nem váltott ki belőlem.
Szerintem a filmben is jól el lettek találva a szereplők, igazán tehetséges gárdával vitték filmvászonra a regényt.
Meg kell említenem, hogy fantasztikusan van ábrázolva Katniss szétesése a könyvben,-bár annyi borzalom után csoda, ha ép ésszel fel tudta volna dolgozni a történteket. Végre egy könyv, ami ebben is hiteles. Ott van a Harry Potter. Szeretem a könyveket is, és a filmeket is, de ritkán látok olyan szerencsétlen karaktert, mint Harry, és valahogy ott sose érzékeltem volna a fiú vívódását, a lelki törést. Valahogy Harry Harry maradt minden lelki fájdalom ellenére, pedig szerintem reálisan belegondolva minimum évekig kellett volna pszichiáterhez járnia, hogy kiheverje azt a sok borzalmat ami vele történt.
Visszatérve az Éhezők viadalához, én nagyon örülök, hogy elolvashattam, hihetetlen jól kidolgozott regény, a film szuper.
Örülök, hogy részese lehettem ennek a világnak, habár a Battle Royal alapvetően jobban tetszik, de mindig is kíváncsi voltam mi lett volna, ha megírják a folytatását. Valamilyen szinten így képzeltem el azt is.
Annyira még kíváncsi lennék, hogy vajon Európában mi történik? Amerikában Kapitólium uralkodik, de vajon itt mi van? Sajnálom, hogy nem globálisan van bemutatva a történet, talán ennyi dologba tudnék belekötni, de így is lenyűgözött az Éhezők viadala.


Ti olvastátok már? Láttátok a filmet? Mi a véleményetek?
Azok akik nem olvasták a könyvet milyen végkifejletre számítanak?

16 megjegyzés

 1. Én többször is olvastam a könyveket, és nagyon tetszett. Katnissal annyira nem tudtam azonosulni, nem igazán gondolkozunk hasonlóan, de iszonyúan "magát olvastató" könyv. Nagyon jól van megírva, annyira mozgalmas, mintha eleve filmre írták volna.
  Szerintem a Battle Royale teljesen másra fókuszál, szóval hajlandó vagyok elhinni az írónőnek, hogy nem koppintás. Ott van ugye a gore, de a nagy ázsiai köztársaság vagy nemtommi alapszituáció ellenére azért arról szól, hogy különböző személyiségek hogyan kezelik ugyanazt a helyzetet, és hogy mennyire ismerjük igazán azokat az embereket, akikkel körül vagyunk véve. (És még több gore. Melyik az a rész, amikor a csaj kinyomja a csávó szemét? Fúh, attól mindig rosszul vagyom egy kicsit.) A Hunger Games meg ugye csak Katnissről szól... egyik nagy gyengéje a könyvnek szerintem, hogy a Battle Royale-lal ellentétben nagy hangsúlyt helyez a világa felépítésére, de egyáltalán nem meggyőző vagy ésszerű. A nagy ázsiai köztársaságot körvonalaiban el tudom hinni, pont annyira, mint a könyvbeni kidolgozottságából (kb semmi) adódik. Panemet nem tudom elhinni, pont azért, mert megpróbál részleteibe menő lenni, de egyáltalán nincs okosan összarakva. Mátmint maga a világ, mert a történet azért elég jó. Egyetlen nagy bánatom az adaptációval (najó, kettő): egy, a könyvben sokkal kevesebbnek tűnt a romantika, és nekem úgy jobban tetszett; kettő, szerintem Katniss és Gale nem ilyen ordítóan fehér embereknek voltak megírva (többször is olajbarna bőrűként vannak jellemezve), és jobban tetszett volna, ha a casting követi ezt.
  A Harry Potterről (örök szerelmem a sorozat) meg annyit, hogy hát az tulajdonképpen gyerek/ifjúsági regény, ez meg ifjúsági/felnőtt, témákat meg feldolgozást is tekintve, szóval nem csoda, hogy itt ezek a komolyabb témák is érintve vannak. Mondjuk én nem tudnám megmondani, mennyire reális Katniss összeomlása, tekintve, hogy soha nem történt velem ilyesmi.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nekem tetszik Katniss karaktere, azon még nem gondolkodtam, hogy tudnék-e vele azonosulni, igazából pár dolgot máshogy csinálnék mint Ő, persze nem vagyunk egyformák :)
   Engem nem győzött meg, hogy nincsen a könyvnek/filmnek a Battle Rolyalhoz, attól függetlenül jogos amit írsz, és részben én is így gondolkodom róla.
   Én sem tudtam elképzelni a Pannemet, azon kívül, hogy melyik körzet mivel foglalkozik nem sok minden derül ki igazából számomra sem. Sőt úgy az egész felépítésről, és működésről nem igazán derül ki semmi, de a Kapitólium sem részlet gazdag. Bár valószínű itt az emberi érzelmek vannak a központban. Bár inkább azt mondom, lehetett volna vaskosabb a könyv, és részlet gazdag, szerintem egy ilyen egyedi világhoz muszáj. Tolkiennak is sikerült ezt megoldani, még ha 1000 oldalba is került neki. :)
   Mondjuk az igaz, hogy barnább bőrűnek voltak feltüntetve, ennek ellenére tetszett a szereposztás. Az egyik olyan film ahol nekem nem ugranak be más szereplők, akik rajtuk kívül eljátszhatták volna ezt az egészet.
   Szerintem a HP a 3. kötettől kezdve nem ifjúsági regény. Nekem az ifjúsági regény pl a Szent Johanna Gimi. Vagy a Két Lotti. Szerintem a HP horror, én konkrétan féltem tőle, a filmek egyenesen ijesztőek. Attól még jó. Gondolom ha majdnem mindenki meghal az ember körül, az tényleg meg tudja viselni :) És lehetett érezni, hogy Katnissre rárakják a felelősséget, én nem biztos, hogy lennék egy felkelés arca.

   Törlés
 2. Most nyáron olvastam el mindhárom kötetet. Előtte persze láttam a két filmet és azok tetszettek, aztán az első két kötet is, de a harmadik az nem. Amikor elkezdtem olvasni és le volt írva, hogy milyen a 13. körzet felépítése az járt a fejemben, hogy én ezt nem akarom tudni. Az egész ,,felszabadítunk-forradalmat robbantunk ki" dologból nem lehetett utána normális társadalom, mivel a 13. sem volt az, csak hataloméhesek ők is... Teljesen úgy éreztem, hogy Panem csöbörből vödörbe kerül és lényegében így is lett. Ahogy Ami is írta feljebb a világ sajnos nagyon kidolgozatlan és logikátlan, emiatt sem lehetett ennek normális befejezést adni. Az első két kötetet ledaráltam egy nap alatt, a harmadikhoz meg három nap kellett, mivel folyamatosan letettem azzal, hogy nem akarom tudni mi lesz, mert ennek jó vége nem lehet. És nem is lett, legalábbis számomra ez a befejezés Katnissel meg Peetával hát inkább hagyjuk... kicsit gyerekesre sikeredett, bár ennek az egész sztorinak lehetetlen egy normális befejezést adni legalábbis abban a formában, ahogy írta az írónő, átdolgozva a történetet még lehet, hogy ki lehetne találni neki valami normálisabb befejezést. Az első két kötet nagy kedvencem maradt és lesz is, de a harmadikat még egyszer nem fogom a kezembe venni az biztos. Igazából minden főszereplőt megutáltam benne kivéve Peetat. Nekem is ő lett A Karakter, akinek a személyisége hihetetlenül jól megalkotott és ezért is vagyok dühös, hogy a filmekben meg egy nyomi kis senkit csináltak belőle (már bocsánat, de azért így van, sajnos :/). Nem is tudom... nagy csalódás volt az egésznek a vége, ráadásul annyian feláldozták magukat Katnissért, úgy hogy ő egyáltalán nem érdemelte meg. Összehasonlítva a Harry Potterrel ott Harry legalább megérdemelte a segítségeket és tett is a közösségért, nem pedig csak magával törődött, mint Katniss. Fú, nagyon megutáltam a karakterét bocsánat, csak kibírhatatlan lett számomra a végére. De persze ettől függetlenül az első két kötet nagyon jó és élvezetesen vannak megírva, csak úgy falja az ember, ha már belekezdett. De ez a harmadik... hát inkább hagyjuk :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Sokan mondták, hogy a 3. kötet borzalmas. Nyilván más, mert kivételesen nincsenek benne viadalok, nagyon elért az első két könyvtől, bár nekem ellenére tetszett, igaz kicsit bonyolultan volt számomra tálalva a dolog, de nem volt rossz, bár annyit, hogy mégis a csattanója az egésznek, lehetett volna hosszabb is :)
   A 13. körzet jelenléte számomra kiszámítható volt, igazából meg sem lepődtem rajta :D
   Peeta film karaktere tényleg nyálasabbnak sikerült, bár ezt írtam is, ennek ellenére kedvelem a színészt.
   Nekem nem jut még most sem eszembe más befejezés egyébként, nem mondom, hogy nem volt hiányérzetem a végén, de valami ilyesmire számítottam, biztos sokkot kapok ha Gale-t választja. Én arra számítottam, hogy Katniss meghal. Igaz kevés író, öli meg a főszereplő karakterét.
   Azért az első részben csak feláldozta magát a húga miatt, hozott ő áldozatot a körzetekért, csak nem közvetlenül. Azért törtek ki a lázadások.
   Igen, látom, hogy nem különösebben kedvelted meg a lányzót:D

   Törlés
 3. Hmm... én az első 2 filmet láttam, aztán elolvastam a 3. könyvet, így nem tudom mennyivel jobban lett megírva az első két könyv (ahogy itt írjátok). A 3. könyv ugyan nem rossz, de nem is tetszett különösebben, már túlságosan átment sci-fi-be vagy hogy is mondjam. Ha megfilmesítik a 3. részt, nem tudom hogyan mutat majd a mozivásznon, kirakják a 18+ -ot, hogy ne nézze olyan aki pl. félne a "mutánsoktól" vagy nem tudom, hogyan adják elő, mikor felrobbannak az emberek és mindenhol testrészek lesznek meg stb. az már nem fiataloknak való igazán. A főhősnő karaktere se tetszett a 3. könyvben, a mozivásznon azért nekem nem úgy jött le amilyen a könyben. A könyv vége meg olyan bla-bla, nem tudtuk hogy fejezzük be aztán írjunk egy teljesen hagyományos befejezést, szerelmesek, gyerekek és piece, na persze.
  Van mondanivalója a könyvnek, nem mondom, hogy nincs. Egyik hatalmi rendszert váltja a másik és nem biztos, hogy az új sokkal jobb, de törekedni kell a jobbra, ez így van a való életben is.
  Peeta a mozivásznon tényleg sokkal "nyomibb", mint pl. Gale... a szereplőválogatás is érdekes lett, de pl. Katniss mentora (amúgy is jó színész) a filmben is hitelesen alakított szerintem (ő volt a megfelelő ember a feladatra).
  Én más befejezést vártam, ezért okozott kissé csalódást a 3. könyv. Én még adtam volna időt az írónőnek és dolgozhatott volna még rajta. Nem tudom vannak-e már alternatív befejezések, de ha találok elolvasom őket. Néha az olvasók utólag jobbat írnak, mint maga az író/írónő.
  Ha lesz rá alkalmam elolvasom az első kettő könyvet is.

  VálaszTörlés
 4. Kül. az a világkép amit a könyvekből/filmből lejön, nem is olyan távoli tőlünk, most is van egy réteg aki nagyon jól él (gyakran kihasználva másokat) és van egy réteg aki éhezik, ahogy a könyvekben a kerületek többsége (most nem a koldusokra gondolok). A gazdagabb réteg is alkalmazza a megfélemlítés eszközeit, csak nem éhezők viadalának hívják. Mindig lesznek lázadók és elnyomottak a demokrácia leple alatt is.
  A Battle Royal-t nem olvastam, de lehet kellene.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon sok "átlagosnak" mondható filmben repkednek már emberi darabok. Igazából ebbe a műfajba sok minden belefér. Az első két könyv is azért combos volt a brutalitást illetően, mivel nem gyerekeknek szól a történet, hanem felnőtteknek, gondolom itt már mindenki el tudja dönteni, mit akar megnézni.
   Igen, én is fondorlatosabb befejezést vártam, bár attól függetlenül, jól van szemléltetve, hogy a Kapitólium kegyetlenkedése nem múlt el évek alatt nyomtalanul a lelkükben, ezt viszont értékelem, hogy nem azt sugallta az írónő, hogy ezek után minden szép és hepi. Attól függetlenül én is más befejezésre számítottam.
   Igen, Peeta lehetett volna kicsit határozottabb, nem pedig szépfiús. Nem tudom, hogy a filmekben amúgy ez direkt van-e így vagy sem. Szerintem Katniss a filmben sokkal határozottabb mint a könyvben. Mondjuk még egy 100% könyvadaptációt sem láttam még, ami megközelíti a könyvélményeket az számomra a Gyűrűk Ura, és az Interjú a vámpírral.
   Na igen, az írók általában valami valóságféle alapján találják ki a saját világukat :)
   A Battle Royal-t ajánlom :) Írtam is róla még régebben a blogon :)

   Törlés
 5. Kedvet csináltál a könyvhöz :) A filmeket láttam, és igen, sajnos Peeta karaktere nem nagyon jön át a filmen, engem idegesített kicsit.
  Harry Pottert annyi idős gyerekeknek írta az írónő, ahány éves Harry a könyvben, tehát nem 11 éveseknek az elsőtől az utolsóig! Az meg, hogy horror...ennyi erővel a Magyar népmesék is az.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kíváncsi vagyok, hogy a könyv hogy tetszik majd Neked. Peetát sokan nem szeretik a film alapján, úgy nekem sem a kedvencem.
   Hát, ezzel vitatkoznék, szerintem sok ifjúsági regény ijesztő mostanában, nekem a Harry Potter is az. De igen, a Magyarnépmesék bizonyos részei is azok. Nem biztos hogy a 11 éves gyerekemmel a Harry Potter és társait néztem meg. 16 körül belefér, az én értekrendemben :)

   Törlés
 6. Ó, az Éhezők viadala..:D Nálam is egynapos könyvek voltak, csak úgy faltam őket, nagyon tetszettek! Bár a második könyvnél hagytam fel azzal a szokással, hogy mindig elolvasom a legutolsó mondatot, mert akkora spoiler volt, az az egyetlen párszavas mondat, hogy nem tudtam érdemes-e nekiállnom még, sikerült jól lelőnöm :D Team Gale <3 ^-^

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Sajna engem nem tátorított el, elolvastam a 3. utolsó mondatát is:D nálam ez babona féle: ) Én Peetás vagyok *-*

   Törlés
 7. Én a vége miatt utálom a könyvet, ha Katniss nem azzal a maflával marad a végén, akkor imádnám. De meglepően jó könyv, és filmben is nagyon jól sikerült elkapni a dolgokat. De filmben sem leszek hajlandó megnézni a végét, megírtam a saját befejezésem hozzá:D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én szerelmes vagyok Peetába, én örültem neki,hogy összejöttek. Bár ilyen könyvnél drámaibb végkifejlettre számítottam. Mi a Te sztorid vége?: )

   Törlés
  2. :) Ezért jó a könyv mindenki mást szeret benne.
   Nálam amolyan hősi halált halt Katniss, életét adta a szabadságukért. Szerintem kellően erős vég lett volna hozzá. De amúgy tényleg nincs bajom vele, mert tetszik.

   Törlés
  3. Ez is igaz: ) Ott vannak a Laurell K. Hamilton könyvek, a vámpíros. Mindenki akivel eddig beszéltem Jean-Claude -ot kedvelte, én meg Richardért vagyo oda:D
   Amúgy én is arra számítottam, hogy Katniss meghal, meglepődtem, hogy túléli. Viszont a vége tetszett annyiban, hogy hiába nincsenek viadalok, ők mégis szenvednek a hatásától. Bár ezt jobban ki lehetett volna még fejteni.

   Törlés
  4. Igen, egy ilyen mi történt ezután rész jól jött volna:)

   Törlés