Interjú: Faith In Nature

Sziasztok Lányok!

Ez az interjú rendhagyó lesz, mert nem én készítettem teljes egészében. Lehetőségem adódott arra, a Faith In Nature kozmetikai ágvezetőjével, Vassné Varga Violával készített interjú vágatlan verzióját megoszthassam Veletek, a MyBeautyTools, és Viola jóvoltából.
A MyBeautyTools által készített rövidebb interjút ITT olvashatjátok.

Nagyon érdekes dolgokat tudhattok meg az itt megjelent interjúban, például azt is, hogy van-e különbség a natúr és a bio termékek között,hogyan kell különböző hajtípusokat ápolni, illetve Viola jól bevált termékeiről is olvashattok.Mi a különbség a natúrkozmetikumok és hagyományos társaik között?

Legfőbb különbség az összetevőkben rejlik, melyek hatással vannak az egészségünkre. Sajnálatos módon ma, a piacon található legtöbb forgalomban lévő kozmetikai termékben találhatóak mesterséges adalékanyagok, tartósításra használt kőolajszármazékok (parabének), agresszív tisztítószerek (SLES, SLS), fényvédőanyagok, emulgálószerek, színezékek, mesterséges illatanyagok, és még sorolhatnám a sok más kérdéses összetevőt.Ezek a szintetikus, laboratóriumokban előállított összetevők főleg a bőrt, de az egész szervezetet is veszélyeztethetik. Károsnak és veszélyesnek tekinthetők, mivel hatásuk összeadódik a bőrben. Attól hogy kis százalékban vannak jelen sok forgalomban lévő készítményben, a rendszeres, éveken át tartó használatuktöbb problémát is okoznak idővel. Sőt, a különféle kozmetikumokban található problémás anyagok terhelése össze is adódhat. Ezek a szintetikus anyagok gyakori allergének, bőrirritálók, nem beszélve arról, hogy bőrünk pórusain keresztül bejutnak a szervezetünkbe. Egészségünk és környezetünk védelmében egyaránt érdemes leváltanunk a hagyományos bőrápolási készítményeinket. Legyünk igényesek és válasszunk tiszta, természetes, 100%-ban növényi összetevőkből álló, mindenféle mesterséges anyagoktól és vegyszerektől mentes bio- illetve natúrkozmetikumokat bőrünk mindennapi szépségápolásához! Így megkíméljük a szervezetünket a káros összetevőktől, sőt még a környezetünket is óvjuk, mivel ezek az anyagok teljes mértékben lebomlanak a környezetben, ahogy a termékek flakonjai is újrahasznosítható anyagból készülnek.

Lehetünk biotermékekre allergiásak?

Attól, hogy egy termék natúrkozmetikum, vagy bio minősítéssel rendelkezik, még nem jelenti azt, hogy nem lehetünk rájuk allergiásak. Ugyanis allergiás reakciókat nemcsak a szintetikumok, a káros vegyszerek válthatnak ki. Bármennyire is meglepő vannak emberek, akiknél egyes gyógynövények, vagy a 100%-os növényi illóolajok is tudnak érzékenységet kiváltani. Például pályafutásom során találkoztam olyan emberrel, aki magára az aloe vera növényre volt érzékeny, és ebből kifolyólag kerüli az összes olyan készítményt, ami tartalmaz tiszta aloe vera kivonatot. Hát nem meglepő? Az aloe vera növény számtalan jótékony hatásáról ódákat lehet zengeni, mégis embere válogatja, nem kizárt, hogy vannak akik érzékenyek rá. Ugyanezt elmondhatjuk például a közismerten baktérium-, gomba-, és vírusölő hatású teafaolajról is, ami az egyik legismertebb és leghatásosabb természetes fertőtlenítő. Ma már az egész világ előtt ismert a teafaolaj csodálatos antiszeptikus (fertőzésellenes), és antibakteriális hatása, és az emberek többségénél beváltan működik, nagy elégedettséggel használják, ám ha csak kis százalékban is, de találkozhatunk olyan emberrel, aki érzékeny rá. Ez nem a bio- és natúrkozmetikumok gyártóinak a hibája, ők minőséges alapanyagokat használnak fel a kozmetikumok előállításához. Ezek az egyéni érzékenységek kivédhetetlenek. Viszont azt mindenképp érdemes kihangsúlyozni, hogy azok akik bio- illetve natúrkozmetikumokat használnak védve vannak egy csomó olyan mesterséges vegyszertől, amik a hagyományos kozmetikumokban sajnos benne vannak és allergiás reakciókat váltanak ki. Ilyen például a parabén allergia. A parabének (más néven: kőolaj származékok) a tartósítószerek egy széles körben használt csoportja, melyekről az utóbbi időben több kutatás is bebizonyította, hogy a bőrünk pórusain keresztül bejutnak a szervezetünkbe, és kapcsolatban állnak a rákos szövetekkel. A bio- illetve natúrkozmetikumok gyártói szigorúan parabén-mentes kozmetikumokat hoznak létre, sőt a Faith in Nature termékek gyártása során még a beszerzett nyersanyagok sem tartalmaznak semmilyen tartósítószert, így elkerüljük, hogy bármilyen más tartósítószer akár csak nyomokban is a termékekbe kerüljön. Ezekre az alapvető kritériumokra nagyon odafigyelnek a gyártók, egy bio- illetve natúrkozmetikum nem tartalmazhat parabéneket, műanyagokat (SLES, SLS), mesterséges színezékeket, szintetikus illatanyagokat és egyébegészségkárosító összetevőket. Így ezek hatásától védve vagyunk, ha a tiszta, természetes bőrápolási készítményeket választjuk.

Ananász és lime sampon és kondicionáló


Kiknek javaslod elsősorban ezeket a termékeket?

Cégünk a Vesta International Kft. kizárólag magas tisztaságú, kiváló minőségű bio- és natúrkozmetikumok nagykereskedésével foglalkozik. A nagyobb márkák közül mi képviseljük Magyarországon az Angliából származó, többszörösen díjnyertes Faith in Nature haj- és testápolási termékcsaládot, az USA-ból származó Lafe’s biokozmetikumokat, illetve a szintén amerikai származású Dr. Bronner’s Fair Trade biokozmetikumokat, és még további kisebb márkákat is. Csak a saját márkáinkról tudok nyilatkozni, hisz velük kapcsolatban számtalan elégedett visszajelzést kapunk nap, mint nap a kedves vásárlóktól, és mi magunk is évek óta őket használjuk, ezért tiszta szívből tudom ajánlani felnőtteknek - gyermekeknek egyaránt, egészen a csecsemőkortól az idős korig minden ember számára, akinek fontos az egészsége. Ezekkel a termékekkel nem ártunk a szervezetünknek, nem juttatunk be velük semmilyen káros összetevőt. Márpedig sajnos a mai agyonvegyszerezett társadalmunkban egyre gyakoribb jelenség a különböző bőrirritációk megjelenése. Egyre népesebb azoknak az embereknek a száma, akik valamilyen allergiával küzdenek. Ezért mindig nagy öröm, amikor látjuk, hogy az emberek nyitnak az egészséges bőrbarát készítmények felé, és kezdenek tudatosan vásárolni. Ajánlom őket a környezettudatos vásárlók számára is, hisz azzal, hogy vegyszermentes termékeket vásárolunk és használunk, hozzájárulunk ahhoz, hogy kevésbé szennyeződjön a környezet, hiszen nem terjesztünk a levegőbe nagy mennyiségben mérgező kémiai anyagokat. Nem mellékes az sem, hogy a kozmetikumok flakonjai újrahasznosítható anyagokból készülnek és a termékek 100%-ban lebomlanak a környezetben.
Továbbá ajánlom őket mindazok számára, akik szeretik és védik az állatokat, mivel büszkék vagyunk rá, hogy a termékeinket és a termékek összetevőit nem tesztelik állatokon, elismerést kaptak a Vegán társadalomtól, illetve a brit állatvédelmi szervezettől is (BUAV-tól). 2007-ben a Faith in Nature termékeink megnyerték a Golden Bunny – Arany Nyuszi díjat, melyet a ,,Brit Unió az Élveboncolás Megszüntetéséért” szervezet ítélt oda nekünk.
S végezetül, de nem utolsó sorban ajánlom a natúr- illetve biokozmetikumokat azok számára, akik gyengéd termékekkel történő kezelést igényelnek, melyek nem okoznak irritációt. Továbbá azok számára, akik allergiával küzdenek, vagy kismamák és csecsemők számára, akik még inkább fokozott figyelmet igényelnek.

Gyerekek használhatják? A gyerekek számára speciális natúrtermékeket is lehet kapni?

Hogyne, természetesen! Kifejezetten sok kisgyermekes szülő vásárolja a termékeinket, és jól esik hallanunk azt a sok pozitív tapasztalatot, amit írásba szoktak foglalni és gyakran megosztanak velünk. A Faith in Nature márkájú bőrápolási készítményeinknek van saját baba kollekciója, mely termékek összetevői kifejezetten úgy lettek összeválogatva, hogy a babák érzékeny bőrének megfeleljenek. Lágy fürdetőink, buborékos samponjaink és Shea vajas bőrápoló krémünk mind hitelesített bio összetevőkből és vegyszermentes növényi alapanyagokból készülnek. Egy angol mese mintájára kapták a babaápolási termékeink a nevüket (Humphrey’s Corner), és a következő természetes illatokban elérhetők: bőrnyugtató Aloe Vera, lágy Rózsa, aromaterápiás Rozmaring, relaxáló Levendula, és nyugtató Kamilla.

Mért NE használjanak a szülők vegyszeres fürdetőket/bőrápolókat gyermeküknél? 

Nyilvánvaló, hogy minden szülő a legjobbat szeretné gyermekének, ezért van pár dolog, amiről mindenképpen érdemes tudatni a kisgyermekes családokat, mielőtt még a kereskedelemben kapható mindenféle termékkel vegyi anyagot próbálgatnának gyermekükön. Nem árt, ha tudják, az első és legfontosabb, hogy közel minden vegyi anyag, mely érintkezik bőrünkkel, az a véráramban is kimutatható nem sokkal utána. Számunkra is egészség károsító hatással van, ha olyan vegyszerekkel érintkezünk, mely rombolja egészségünket, akkor képzeljük azt el, hogy a csecsemőkre milyen hatással van. Az ő bőrük ötször vékonyabb és sérülékenyebb a mienknél. Ezért visszatérve a kérdésre nemhogy szabad-e, hanem egyenesen ajánlott tiszta, vegyszermentes natúrkozmetikumokat használni a gyermekeink bőrére.

Miért ilyen drágák ezek a kozmetikumok?

Mivel a termelőket nem a minőség, hanem a mennyiség motiválta ezért sajnos egyre több és olcsóbb minőségtelen áru került a polcokra, amikhez kellően le lehetett szorítani a munkájuk után kapott cserét is. Azt gondolom, hogy ezek a kozmetikumok nem drágák, hanem a munkánkért kapott cserék – a fizetéseink - nincsenek arányban sem ezzel sem más termékek áraival.

Balról jobbra: Kender szappan, Levendula szappan, Teafa szappan


Miért nem terjedtek még el hazánkban ezek a készítmények?

Mi azt tapasztaljuk, hogy lassan, de biztosan kezdenek egyre nagyobb teret hódítani maguknak a bio-, illetve natúrkozmetikumok, és az egészséges alternatívák. Szájról szájra terjed a hírük az elégedett vásárlóinkon keresztül. Hiába a gazdasági válság és az alacsony átlagfizetések, mégis az emberek áldoznak az egészségükre, mivel sajnos be kell látnunk egy agyonvegyszerezett társadalomban élünk, ahol ömlesztik ránk a sok mesterséges adalékanyagot, mely ellen muszáj védekeznünk, amennyire csak tudunk. Vásárlóink visszajelzése mutatja, hogy kis hazánkban is egyre nagyobb az igény a ,,kémiailag tiszta” és etikus kozmetikumokra, hisz az emberek olvasnak, informálódnak és kezdenek nyitni az egészséges bőrbarát készítmények felé. Már nem a vegyszeres termékeket részesítik előnyben, hanem törekszenek tudatosan vásárolni.
Persze a termékek árszabása sem egy mellékes szempont. A mi célunk, hogy ami egészséges és jó hatású, azt elérhetővé tegyük minden ember számára, az ár ne legyen akadály! Örömmel mondhatom, hogy a Faith in Nature natúrkozmetikumok a sikerüket és népszerűségüket a magas minőségüknek és a magyar pénztárcákhoz mért áruknak is köszönhetik. Mivel beváltan működnek, és az áruk is megfizethető, ezért olyan kapósak a piacon. Én hiszem, hogy ha egy termék jó, a gyártója etikus, csak idő kérdése és nagy népszerűséget fog szerezni magának hazánkban is. Természetünkből fakadó képességünk, hogy megleljük a minőséges márkákat nagy média reklámok nélkül is. ;-)

Milyen problémákat okozhat, ha évekig olyan termékeket használtunk, amelyek szintetikus, mesterségek anyagokból készültek?

Sajnálatos módon ma, a piacon található legtöbb kozmetikai termékben találhatóak mesterséges adalékanyagok, kérdéses összetevők. Eme termékek gyártói persze elbagatellizálják a problémát, avval próbálják nyugtatni a vásárlóikat, hogy a káros összetevők, még ha rákkeltőek is, olyan kis mennyiségben vannak jelen a kozmetikumban, hogy az nem okoz veszélyt az egészségünkre. Kutatások viszont kimutatták, és neves hatóanyag szakértők is állítják, hogy nagyon is károsnak és veszélyesnek tekinthetők, mivel hatásuk összeadódik a bőrben. Attól hogy kis százalékban vannak jelen sok forgalomban lévő készítményben, több problémát is okozhatnak idővel. Az emberek nagy megnyugvással használják őket évekig, a szervezet eközben elraktározza a káros adalékanyagokat, majd kinél hamarabb kinél később jelentkezhetnek panaszok, ahogy telítődik a szervezet. Természetesen itt is figyelembe kell vennünk, hogy vannak emberek, akik érzékenyebbek, és hamarabb produkálnak tüneteket, míg vannak, akik kevésbé érzékenyek. A szintetikus anyagok gyakori allergének. Csak említés szintjén emelnék ki párat az ismertebbek közül: itt vannak például a nagyon ,,divatos” gyakran használt parabének, melyek nagyobb koncentrációban bőr és nyálkahártya irritálók, valamint igen mérgezőek (különösen a metil-parabén). Már többször összefüggésbe hozták őket a különféle daganatos megbetegedések (mell- és prosztatarák) kialakulásával.
A parabének (más néven kőolaj származékok) idegen és káros betolakodók, ám olcsóságuk miatt sajnos előszeretettel alkalmazzák őket a kozmetikai iparban is. Arra használják őket, hogy megakadályozzák a mikroorganizmusok növekedését, és ezáltal növeljék a termékek felhasználhatóságának idejét, az eltarthatóságát. Tartósításra sok elegáns, jó nevű termékben ma is parabéneket alkalmaznak.Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) megállapította, hogy minden parabén bizonyítottan zavarja a belső elválasztású mirigyek működését. Ez azt jelenti, hogy gátolja a hormon szintet, melynek következtében kihat a pajzsmirigyre, az agyalapi mirigyre és a mellékvesékre, a hasnyálmirigyre, a petefészekre és hímivarsejtekre, melyeknek mellékhatásai kiterjednek a termékenységi problémáktól az abnormális zsírsejt tevékenységig.A parabénekkel karöltve a SLES-nek és SLS-nek emlegetett Sodium Laureth Sulfate, illetve Sodium Lauryl Sulfate előfordulása is igen gyakori a hagyományos kozmetikumokban. A tudományos szakemberek körében jól ismert mindkét anyag, mint általános bőr irritáns. Az SLS-t összeköttetésbe hozták a hályog keletkezésével és a nitrát (rákkeltő anyagok) felszívódásával, illetve erős kiszárító hatást gyakorol a bőrünkre. Míg a SLES-ről japán tanulmányok kimutatták, hogy a sejteken belül károsítja a DNS-t (örökítő anyagot). Mind a SLS mind a SLES potenciálisan rákkeltő formulákat hozhat létre, ha nitrátokkal és dioxinokkal vegyül a samponokban.
A fent leírtak miatt az általunk képviselt márkák: Faith in Nature natúrkozmetikumok, Dr. Bronner’s, Simply Organic és Agronatura biokozmetikumok mind parabén mentes bőrápoló termékcsaládok, melyek nem tartalmaznak sem SLES-t, sem SLS-t, sem más egészségkárosító szintetikus adalékanyagokat!Büszkék vagyunk arra, hogy az általunk képviselt többszörösen díjnyertes termékek egészen más értékeket képviselnek. Bátran kijelenthetjük, hogy megtaláltuk az ideális, tartósítószerektől és mesterséges anyagoktól MENTES, természetes haj- és bőrápolást Ön és kedves családja számára!

Kiknek nem ajánlod ezeket a termékeket?

Megmondom őszintén, nincs olyan ember, akinek én ne ajánlanám ezeket a vegyszermentes, természetből fakadó termékeket. Nap, mint nap döntéseket kell hoznunk, melyek befolyással vannak a saját egészségünkre és más emberek egészségére is, és ebben a mai „minden-szintetikus” világunkban zűrzavaros döntést hozni az egészséges termékekkel kapcsolatban. Ám úgy vélem az anyatermészet szinte mindent biztosít, amire szükségünk van az egészséges életmód fenntartásához, és a lehetőség adott minden ember számára, hogy a vegyszermentes bőrápolást válasszák. Szerencsére a széles választékú termékpalettánkon mindenki megtalálhatja a saját bőr- és hajtípusához illő ideális készítményt, ebben biztos vagyok.

Milyen a hatásuk?

Ha csak a Faith in Nature termékcsaládunk széles palettáját nézem, az a csodálatos bennük, hogy nagyon nagy a választék, sok fajta készítmény közül lehet választani és mind más tulajdonsággal bírnak. A bőrünkre illetve hajunkra gyakorolt hatásuk attól függ, hogy milyen gyógynövényekből és tiszta aromaterápiás illóolajokból tevődnek össze. Mindegyiküknek más és más a hatása, példaként csak egy párat kiemelnék:

• A levendula és geránium tus- és habfürdőnk nemcsak nyugtató és feszültségoldó, hanem élénkítő, frissítő, serkentő és immunerősítő hatással is bír. Samponként alkalmazva a levendulaolaj megnyugtatja a gyulladt kipirosodott bőrt és serkenti a bőr anyagcsere folyamatait. A geránium szabályozza a faggyútermelést, fertőzés- és gyulladásgátló hatása van. Pozitívak a visszajelzések az ekcémás bőr kezelésében.

• A jojoba megköti a bőr nedvességtartalmát, így lágyítja és nedvesen tartja azt. Magas E-vitamin tartalma védi a bőrt és a hajat. Védelmet nyújt a nap ártalmas UV sugaraival szemben. A samponban lévő B5 vitamin elősegíti a haj és a fejbőr gyógyulását.

• A rozmaring illóolaja antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása révén hatásos a korpásodás ellen, és javítja a fejbőr vérkeringését. Normál illetve zsírosodásra (korpásodásra) hajlamos bőrre ajánljuk.

• A Ginkgo biloba levelének kivonata értágító és vérellátást fokozó anyagokat tartalmaz és stabilizálja az érfalakat. Samponként visszaállítja a száraz, sérült haj egészséges szerkezetét és ragyogó külsejét.

• A Faith in Nature teafa sampon mélyen tisztítja a zsíros, illetve problémás bőrt és hajat. Segít megszüntetni a korpásodást, csökkenti a fejbőr viszketését, és szabályozza a faggyútermelődést.A teafa tusfürdő szabályozza a bőr PH-értékét, segít megelőzni a gyulladásokat, és aromaterápiás habfürdőként alkalmazva a gombás körömfertőzéseknek, hüvelyfertőzéseknek is kiváló gyógymódja.
El szoktam még mondani jó tanácsként minden kedves vásárlónknak, hogy legyenek türelemmel. A natúrkozmetikumokban lévő gyógynövények lassabban fejtik ki jótékony hatásukat, nem úgy, mint az agresszív hatású vegyszeres samponok, ám hosszú távú változást eredményeznek, nemcsak pillanatnyi becsapós hatást. Ők nem a tüneteket nyomják el ideig-óráig, amíg használjuk a készítményt, hanem képesek tartós eredményt hozni, csak érdemes kivárni, huzamosabb ideig használni a készítményeket, nem pedig gyorsan váltani, ha nem éreznénk azonnali hatást. Gondoljunk arra, hogy a különböző haj- és bőrproblémák sem egyik napról a másikra alakultak ki, és nem is egyik napról a másikra fognak megszűnni. Időt kell adnunk magunknak, hogy regenerálódni tudjon a hajunk és bőrünk. Saját tapasztalatból beszélek, ha megfogadják a tanácsomat a hatás garantáltan nem marad el.

Balról jobbra: arc,-és testradír, arclemosó tej


Mit használjak zsíros hajra? korpás hajra? festett hajra? érzékeny fejbőrre?

Zsíros és(vagy) korpás hajra az alábbi három típusú sampon és hajkondicionáló közül lehet szabadon választani:

1. Faith in Nature Teafa Sampon és Kondicionáló

2. Faith in Nature Rozmaring Sampon és Kondicionáló

3. Faith in Nature Neemfa és Propolisz Sampon és Kondicionáló
Erősségi sorrendbe raktam őket: a teafa sampont erősen zsíros, problémás fejbőrre szoktuk ajánlani, azok számára, akiknek szinte naponta, kétnaponta kell hajat mosniuk, mert annyira intenzív a faggyútermelődés. Illetve kiválóan kezeli a zsíros korpát és viszkető fejbőrt, hisz a teafaolaj közismert a természetes fertőtlenítő hatásáról. Érzékeny, száraz bőrűeknek nem szerencsés ez a választás, mivel a teafaolaj szárító hatással bír, ezért is dicsérik a zsíros bőrűek. Valamint tinédzserek számára kiemelten ajánlott még a bio teafa szappan használata, mely gyönyörűen kezeli a pattanásos arcbőrt, tisztítja a pórusokat.

A Faith in Nature rozmaring samponunk a népszerűségi lista élén áll, ő a legkeresettebb készítmény a palettánkon, eddig csak pozitív visszajelzéseket kaptunk rá. Sokan dicsérik, hogy kitolja a hajmosások közötti időszakot, segít a faggyútermelés szabályozásában, jobb lesz a hajnak a tartása, nem zsírosodik be olyan gyorsan. Ápolja a hajat és a fejbőrt és segít megszüntetni a korpásodást. Normál vagy zsíros hajra ajánlott.
A neemfa és propolisz sampon érdekessége, hogy olyan növényi illóolajakat tartalmaz, ami elűzi a kórokozókat. A narancsból illetve a narancsfa hajtásaiból kinyert olajjal, mandarinolajjal, fahéjolajjal és kubebabors olajjal a sampon távol tartja a parazitákat (gondolunk itt kullancsra, fejtetűre, szúnyogra, s egyéb élősködőkre). A neem fa leveléből készült kivonat regenerálja a hajat és a fejbőrt és erős antibakteriális, fertőtlenítő hatással rendelkezik. Enyhíti a viszketést, regenerálja a bőrt és serkenti a hajnövekedést.

Zsírosodásra hajlamos és korpás fejbőr kezelésére szoktuk ajánlani.
Egészséges festett haj titka: Számos nő küzd a hajfestés ,,utóhatásainak” problémáival: száraz haj, töredezett hajvégek, nincsen a hajnak tartása, fénytelen, nehéz kifésülni...és még sorolhatnám. Igazából a festett és a természetes hajszínre is egyformán használhatók a Faith in Nature samponjai és balzsamjai, nem szoktunk különbséget tenni. Szerencsés helyzetben vagyunk, hisz a samponok és kondicionálók terén nagyon nagy a választékunk, így a vásárlóink visszajelzései mutatja, hogy mindenki meg tudja találni a palettán a számára legmegfelelőbbet.

Én mégis kiemelnék most három terméktípust a festett haj kapcsán, melyek hatásáról mindenképp érdemes szót ejtenünk:

Barna vagy fekete a festett hajszíne? Amennyiben igen, használjon Bio Kakaó sampont és kondicionálót! A Bio kakaó sampon a bio zsálya és bio kakaó luxus keveréke, mely antioxidáns flavonoidokat tartalmaz, hogy megvédje fejbőrét az öregedést felgyorsító szabadgyököktől, illetve extra fényt ad a haj sötét tincseinek. A Bio Kakaó kondicionáló pedig tökéletes mind a barna hajszín különböző árnyalataira, mind fekete hajra. Kiemeli a sötétebb árnyalatokat, és haja egészségessé, ápolttá és csillogóvá fog válni.

Szőke, illetve világos a haja? Ez esetben a Ginkgo Biloba sampon és kondicionáló ideális az Ön számára. A Ginkgo biloba levelének kivonata értágító és vérellátást fokozó anyagokat tartalmaz és stabilizálja az érfalakat. Samponként visszaállítja a száraz, sérült haj egészséges szerkezetét és ragyogó külsejét. A kamilla kiemeli a világosabb árnyalatokat, miközben segít megtartani a színeket. A geránium és bergamot kiemelik a hajszínt, és fiatalítják a fejbőrt. A sampon és a balzsam használata során a rózsafaolaj beszívódik a hajtövekbe és a hajszálakba, kellemes tapintást adva a hajának. A Ginkgo biloba elpusztítja regenerálja és újraéleszti a töredezett hajat.

Mit használjuk lelapuló, tartás nélküli hajra és töredezett hajvégekre?
Ezek a tünetek mind a gyakori és rendszeres vegyi kezelés (hajfestés) ártalmai következtében alakulhatnak ki. Azok számára, akik ilyen problémákkal küzdenek a hajtőemelő hatású Kender és Tajtékvirág sampon/balzsamotajánlom. A kender omega-3 és 6 zsírsavat tartalmaz, és fokozza a vérkeringést. Tápanyagai, aminosavai rugalmassá, puhává és fénylővé teszik a hajat. A tajtékvirág pedig egyenesen a hajtőben szívódik fel, ezért neki köszönhetjük, hogy hajtőemelő, hajdúsító hatással bír, ami leginkább hajszárításkor mutatkozik meg. A tajtékvirág kitűnő hidratáló és fiatalító hatásáról is ismeretes, a bőrön védőréteget képez és megakadályozza a kiszáradást.

Érzékeny fejbőr ápolása:
Az évek során számtalan érdeklődő fordult hozzánk tanácsért, hogy milyen készítményt használjanak érzékeny, száraz, dehidratált fejbőrre. Sohasem felejtem el, az egyik nagyon kedves idős hölgy panaszát, aki úgy fogalmazta meg az érzéseit, hogy feszülést érez a fejbőrében mintha legalábbis ,,kinőtte” volna a fejbőrét. A Bio Aloe Vera sampont és kondicionálót ajánlottuk rá, hisz köztudott, hogy az aloe vera nagyon jól hidratál, nedvességgel tölti fel a fejbőrt. Pár hónap használat után a hölgy örömmel számolt be a nyereségeiről, hogy képzeljem el, ez a feszülő érzés teljesen elmúlt.
Az ellenőrzött biogazdálkodásból származó aloe vera nemcsak hogy hatékonyan hidratálja a fejbőrt, hanem erősíti is a hajat és antibakteriális hatással rendelkezik. Enzimekben és fehérjékben gazdag, és segít a faggyútermelés szabályzásában, így használatával a haj nem lesz se túl száraz, se túl zsíros.
Az Aloe Vera mellett tudom még szívből ajánlani száraz és érzékeny fejbőrre a Jojoba sampont és kondicionálót. A jojoba megköti a bőr nedvességtartalmát, így lágyítja és nedvesen tartja azt. Magas E-vitamin tartalma védi a bőrt és a hajat. Védelmet nyújt a nap ártalmas UV sugaraival szemben. A samponban lévő B5 vitamin elősegíti a haj és a fejbőr gyógyulását, a bio tengeri hínár kivonat pedig antioxidánsaival és ásványi anyagaival hatékonyan táplálja és védi a hajat és a fejbőrt.
A Faith in Nature kondicionálói közül a Jojoba a legkeresettebb, legkedveltebb készítmény a vásárlóink körében. Nem hiába szeretik, hisz nagyon jól táplálja és lágyítja a hajat, illetve könnyíti a kifésülést.

 Melyik a te kedvenc terméked?

Én nagyon szeretem a citrusos, friss illatú készítményeket, ezért gyakran használom a Bio Tengeri Hínáros termékeket hajápolásban is, és tusfürdőként is. Frissítő zuhanyként alkalmazva nyáron különösen jól esik a tiszta citrom olajat, lime olajat tartalmazó készítmény. Illetve samponban és kondicionálóban a Ginkgo Bilobát használom, hisz a szőke árnyalatú hajamra ez a termék ideális, nem sárgulnak be tőle a hamvas tincseim, lágy tapintásúvá válik tőle a hajam, és szép fényes. Mivel hosszú hajam van, nálam elképzelhetetlen, hogy csak sampont használjak és kondicionálót ne. A Ginkgo balzsammal nagyon meg vagyok elégedve, hisz nem gubancolódik a hajam, könnyen kifésülhető, és mióta évek óta ezt használom észrevettem, hogy töredezni sem töredeznek már a hajvégeim. Kellett idő, hogy regenerálódjon a haj, és elmúljanak a problémáim, de a várt hatás nem maradt el! Csak ajánlani tudom mindenkinek a tiszta természetes alapanyagokból készült vegyszermentes samponokat, hisz a korábbi évekig tartó hajhullásom is megszűnt. Évek óta már csak a Faith in Nature termékeket használom és azóta nincsenek hajproblémáim. Higgyék el a saját tapasztalat a legmeggyőzőbb, hogy érdemes elkerülni a vegyszereket, a kozmetikumokban lévő szintetikumokat.

Melyik nem vált be igazán? 

Biztos sokak számára meglepő, amit most mondani fogok, hisz a teafaolajos készítményeink vezetik a toplista élét, beletartoznak az első három legkeresettebb termékfajtába, én mégis a teafát nem zártam a szívembe. A hatása miatt le a kalappal előtte, elismerem, hogy a teafaolaj az egyik legcsodálatosabb természetes fertőtlenítőnk, mely gyönyörűen kezeli a problémás, zsíros-korpás fejbőrt, de az illatát számomra szokni kell. Ez csupán az én privát véleményem. Az illata miatt jómagam sohasem választanám, viszont meg kell hagyni, évekkel ezelőtt amikor még a korpásodás tüneteit produkálta a fejbőröm a Teafa samponnal tudtam tartósan elmulasztani a problémákat.

Van különbség bio- és natúrkozmetikumok között?

Igen van. A különbség abban rejlik, hogy a szóban forgó termék hány százalékos arányban tartalmaz ellenőrző szervezetek által minősített BIO összetevőket. A mi cégünk forgalmaz biokozmetikumokat is és natúrkozmetikumokat is. Mivel nincs erre egy egységes jogszabály megkérdeztünk két gyártó céget is erről a témáról.
Az USA béli Dr. Bronner’s biokozmetikumok gyártója az amerikai sztenderdekről tájékoztatott bennünket: ,, A „bio” kifejezés két dologra utal: a farm működtetés etikus gyakorlatára és olyan termékekre, amiket bio tanúsítvánnyal rendelkező gazdaságokban termeltek. Az államszövetség felállított standard-jaihoz mérten ezeknek a termékeknek legalább 70%-ban bio-nak kell lenniük úgy, hogy levonjuk belőle a termékben található víz és só súlyát. A bio termékek nem csak az etikus farm működtetést támogatják, hanem a farmokon dolgozók egészségét, és bio feldolgozással járó eljárásokat is. „
Tehát a Dr. Bronner’s termékcsalád tagjai mind bio minősítésűek, mivel megfelelnek az amerikai előírásoknak, miszerint a termékekben lévő összetevők több mint 70%-a mind hitelesített bio összetevő. Európában lehet, hogy mások az előírások, mivel az olasz származású Agronatura biokozmetikumaink gyártója viszont a következőket tüntette fel a termékei flakonján arra vonatkozólag, hogy mi számít bio terméknek:
„ Egy kozmetikum akkor bio, ha
1. az összetevőinek több mint 10%-a bio tanúsítvánnyal rendelkezik, bio gazdálkodásból kell, hogy származzon (ez fel is van tüntetve a termék csomagolásán)
És 2. a termékben található összes összetevőnek minimum a 95%-a természetes eredetű kell, hogy legyen! (Ezt nem kell feltüntetni a csomagoláson). Az Agronatura termékeken látható „Ecocert” jelzés egy nemzetközileg elismert cégtől származik, akik bio tanúsításokat adnak ki. A cég ismert a magas standardjairól, elvárásairól és teljesen hiteles a bio világban. „

Ezekkel a samponokkal mindennap moshatok hajat? 

Amennyiben a hajunk- és a fejbőrünk tényleg igényli a napi gyakoriságú hajmosást, minden további nélkül használhatjuk a Faith in Nature samponokat és balzsamokat. Alkalmasak a napi használatra. Kaptunk már erre irányuló vásárlói visszajelzéseket is, hogy nyáron a strandoláskor különösen praktikusak a samponok, hisz akár naponta is lehet velük hajat mosni. Viszont egy jó hírrel szolgálhatok: a Faith in Nature samponok egyik legnagyszerűbb hatása, hogy képesek kitolni a hajmosások közötti időszakot, mivel szabályozzák a fejbőr faggyútermelését, ezért sokan tapasztalják, hogy jobb tartása lesz a hajnak, ritkábban kell hajat mosni.

Babáknak: Aloe vera habfürdő, Aloe vera sampon
Mennyi ideig lehet ezeket a termékeket használni? Mikor jár le a szavatossági idejük?

Nem kell aggódni a termékek lejárata miatt, elég hosszú idejű az eltarthatóságuk. A Faith in Nature natúrkozmetikumok a gyártástól számítva 2,5 évig (30 hónapig) állnak el, és amit nagyon értékelünk az angol gyártóban, hogy nem tartanak sok terméket készleten, hanem a megrendelések függvényében mindig frissen gyártják le őket, így a vásárlóink elégedettek lehetnek a natúrkozmetikumok frissességével. Kivétel nélkül mindegyik terméken fel van tüntetve a gyártás dátuma, melyet egy kód jelöl, hogy mikor készült a termék. Például BN 091011 – hátulról kell leolvasni a dátumot, tehát ezt a terméket 2011.10.09-éngyártották, s ettől a naptól számítva 2,5 év a termék szavatossága.
Vásárlóink számára az ún. ,,nyitott tégely’’ embléma is egy fontos információ, ugyanis ez azt jelöli, hogy meddig áll el a termék miután már felbontották, elkezdték használni és a meleg, párás fürdőszobájukban tárolják.
Ez a nyitott fedelű tégely jelölés egy egységes szabvány jelölés, több forgalomban lévő termék flakonján is találkozhatunk vele, innen tájékozódhatunk, hogy az adott készítmény a felbontástól számítva meddig áll el, amikor már használatba van véve. A mi termékeinknél, a samponoknál 12M van beleírva ebbe a tégelybe, a sűrűbb állagú kozmetikumoknál, pl. balzsamoknál, krémeknél pedig 6M. Jelentése, hogy felbontástól számítva a samponok (12M) 12 hónapig érvényesek, a sűrűbb állagú balzsamok pedig (6M) fél évig állnak el. Az EU-s törvények szerint csak azok a termékek kaphatják meg a nyitott tégely embléma jelölést, amelyek legalább 30 hónapig elállnak. Ezt azért érdemes tudni, mert ha egy kozmetikum flakonján meglátjuk ezt a kis ikont, akkor biztos lehetünk benne, hogy az a termék minimum 2,5 évig megőrzi a szavatosságát.

Hogy kell őket tárolni?

Két dolgot érdemes megemlíteni. Különösen télen fontos odafigyelnünk, hogy a natúrkozmetikumokban található természetes illóolajok és növényi összetevők nem bírják a fagyokat, a mínusz fokokat. A gyártó szerint -2 oC hőmérséklet alatt ne tároljuk őket, ez a legalsó határ. Illetve óvjuk őket a tartós tűző napsütéstől is. Ezek az információk azonban sokkal inkább nekünk (forgalmazó cégnek) fontosak, hisz a kedves vásárló, aki az otthonában őrzi és használja a kozmetikumokat, nála nem állnak fenn ezek a kockázati tényezők, hisz szobahőmérsékleten van tárolva a kozmetikum.

 Honnan tudhatjuk, hogy az adott termék tényleg bio?

Sajnos néhány „természetes” testápolási termékcsaládot gyártó cég megpróbálja leutánozni a bio alapelveket, és így létrejönnek olyan „bio” termékek, melyek szintetikus anyagokat, és tartósítószereket tartalmaznak, melyek részben vagy teljesen petróleumból származnak. Jó magam felháborítónak tartom, hogy ilyen egyáltalán megtörténhet, és felelősségre vonás nélkül hirdetik ,,bio”-nak a cseppet sem bio terméküket, megtévesztve evvel a vásárlókat. Attól, hogy egy termék tartalmaz bio összetevőket is, még nem lehet bio-nak, illetve organikusnak nevezni. Emiatt teljesen megértem, hogy a vásárlók szkeptikussá váltak. Nehéz kiszűrni és meghozni a jó döntést a hatalmas túlkínálatból. Sajnos az etikátlan cégek termékei miatt ma ott tartunk, hogy a becsületes cégek, akik a szín tiszta valóságot kommunikálják, és büszkék saját bio- illetve natúrtermékeik különleges értékeire, a sok kitüntetésükre, az elnyert díjakra, még ők is olykor kérdőre vannak vonva, és igazolniuk kell saját termékeik tisztaságát. Mi mindig készséggel segítünk a kedves érdeklődőknek, ha hozzánk fordulnak tanácsért, ha kérdésük van valamelyik termékünk összetevőivel kapcsolatban, mivel tiszta a lelkiismeretünk és tudatában vagyunk annak, hogy milyen értékeket képviselnek az általunk forgalmazott bio- és natúrkozmetikumok.
Azt tudom még tanácsolni a kedves érdeklődőknek, hogy vásárlás előtt járjanak utána az adott márkának, olvassanak utána és nézzék meg a termék flakonját, mivel a tanúsítvánnyal rendelkező biotermékek flakonján gyárilag fel vannak tüntetve a minősítő szervezetek, nemzetközileg elismert cégek logói. Keressük például az ECOCERT (Certified organic cosmetic) emblémáját, vagy az ICEA jelölést (Certified ECO BIO Cosmetics), Organic Formula feliratokat. Szigorú szervezet még az USDA is, aki bio tanúsítványokat ad ki, és még sorolhatnám, számos ellenőrző szervezet létezik, aki bio, vagy natúr minősítésekkel foglalkozik. Igazából, hogy mikor bio és mikor natúr egy kozmetikum a következő definíciók foglalják magukba:
Bio kozmetikum: Legalább 95% természetes és/vagy természetes forrásból származó összetevőt tartalmaz, ahol lehetséges, az összetevők bio gazdaságból származnak illetve a vadon nőtt növények aratását megfelelően kontrollálják.
Natúrkozmetikum:
Legalább 70% természetes (natúr) és/vagy természetes forrásból származó összetevőt tartalmaz, ahol lehetséges, az összetevők bio gazdaságból származnak, illetve a vadon nőtt növények aratását megfelelően kontrollálják.
Továbbá mindenképp tanácsos megnézni a kisbetűs részt, a termék összetevőit. A hatóanyagok között segít eligazodni a jelmagyarázat, mivel a gyártók külön jelölik a bio összetevőket, a növényi eredetű összetevőket, a tiszta természetes illóolajokat... stb, stb. Azért is fontos az érthető jelmagyarázat, mivel sokan nem tudják, hogy egy ugyanazon összetevő mesterségesen is előállítható laboratóriumban, illetve természetes úton is kinyerhető például növényekből, gyümölcsökből. Jelölésben ez lehet, hogy csak egy kis csillagban tér el, mégis óriási különbség! Kerüljük a szintetikumokat, válasszunk olyan kozmetikumot, amiben természetes összetevők vannak.

Kik választják a biotermékeket?

Munkám során szeretek beszélgetni az emberekkel, megérdeklődni tőlük, vajon honnan hallottak rólunk? Most használják-e először a termékeinket?
Mi a cégnél nagyon fontosnak tartjuk a kommunikációt, hálásak vagyunk a vásárlóinknak, ha megosztják velünk saját tapasztalataikat, nyereségeiket a kipróbált termékekkel kapcsolatban. Gyakran választják a natúr- illetve biotermékeket a kisgyermekes családanyák saját maguk, illetve gyermekük érzékeny bőrének ápolására. Továbbá akik még minket választanak:
- állapotos kismamák, - egészségtudatos nők és férfiak, akik prevenciós céllal odafigyelnek saját egészségükre és igyekezek vegyszermentesen élni, - egészségügyi gondokkal küzdő emberek, akiknél már jelentkeztek különböző bőrproblémák, s kénytelenek változtatni az életvitelükön, - mindenféle allergiával és érzékenységgel küzdő egyének, illetve a mi vásárlóink többnyire a 25 - 55 éves korosztály. A 25 év alatti fiatalok (diákok, tinédzserek) túlnyomó többsége még nem vásárolja a natúr- illetve biokozmetikumokat.

Fontos, hogy minden hajápolással, és tisztálkodással kapcsolatos terméket, amit használunk, az bio legyen? Nem lehet keverni a termékeket? Nem szívesen válnék meg, kedvenc samponomtól.

Azok, akik már megtapasztalták a bio- illetve natúrtermékek jótékony hatását a tapasztalat azt mutatja, hogy nem szívesen térnek vissza a vegyszeres kozmetikumok használatára. Nagyon könnyen beléjük lehet szeretni, és nincs visszaút, sokaktól hallom vissza, hogy fokozatosan lecserélték az összes használatban lévő haj- és testápolási termékeiket biotermékekre, vagy natúrkozmetikumokra. Minél többet hallanak erről az emberek, annál többen hoznak új döntéseket. A bio- és natúrkozmetikumok világa egy életforma, egy jó döntés! Aki belegondol abba, hogy amit a bőrére ken, az a véráramba is felszívódik, az könnyen elszörnyed a vegyszerektől és az esetleges következményeiktől. Ilyenkor megfogalmazódik benne egy döntés, és többé nem akarja már az igen ,,divatos” és a TV által oly sokat reklámozott vegyszeres kozmetikumokat használni. Velem is ez történt anno régen évekkel ezelőtt. Észre sem vettem, máris azon kaptam magamat, hogy lecseréltem a fürdőszobám teljes tartalmát: tusfürdők, samponok, hajbalzsamok, arckrémek, testápolók, dezodorok, fogkrémek....és még sorolhatnám hosszasan, lényeg, hogy szóba sem jöhetnek már a vegyszeresek.
Aki viszont nem szívesen válna meg a jó bevált régi samponjától, hát ne tegye. Nem kötelező. Ez mindenkinek a saját döntése, hogy hogyan éli az életét. Akit nem riasztanak el a mesterséges adalékanyagok egészségkárosító hatásai, az nyugodtan használhatja továbbra is a megszokott kozmetikumait, vagy keverheti is őket. A sikerhez vezető úton már az is egy nagy előrelépés, ha legalább a kozmetikumaink felét lecseréljük, hisz annyival kevesebb vegyszerrel találkozik a bőrünk.


A Faith In Nature termékek a MyBeatyTools webshopjában megvásárolhatóak:
EZEN a linken tudtok körbe nézni.
Honlap: http://naturkozmetika.com/
http://termeszetes.com/


6 megjegyzés

 1. Még nem olvastam végig, -így kora reggel- :), de nagyon jó ez a hosszú és részletes cikk, úgyhogy ismét örülök! És egyúttal gratulálok! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon kedves, vagy köszönöm szépen :) Bearanyoztad a napom :)

   Törlés
 2. Nagyon jó a cikk és jó ilyen írásokat is olvasni :)
  Amúgy nagyon szeretem (szeretjük) ezeket a termékeket és a sampont, balzsamot előszeretettel használjuk is :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm szépen :) Aranyos vagy :)
   Én tusfürdőt és szappant használtam eddig, és nekem is csak jó véleményem van róluk :)

   Törlés
 3. nagyon hasznos cikk, jó hosszú is, de apránként elolvasom az egészet. köszönjük, hogy ezt elérhetővé tetted nekünk :)

  VálaszTörlés
 4. Köszönöm, hogy elolvastad: ) Én is sok újat tanultam belőle, örülök, hogy Neked is tetszett: )

  VálaszTörlés