Könyvajánló: Darren Shan-Gyilkos születik

Sziasztok, Lányok!

Ősidők óta nem volt könyv ajánló a blogon (a film ajánlókkal is el vagyok maradva), pedig sokat olvastam február-március környékén, de igazából azért is aktuális Darren könyve, mert Magyarországra látogat egy hónap múlva, és ismét dedikál, a bejegyzés végén lesznek a dedikálás időpontjai, én ott leszek, és a kemény mag!

Pár szót az íróról:


Darren Shan, eredeti nevén Darren O'Shaughnessy (London, 1972. július 2-án született) ír származású, angolul alkotó író. Elsősorban ifjúsági horrorregényeiről ismert.

Tizenévesen kezdett írogatni, 14 évesen szerezte be első írógépét. Számos képregényszöveg, novella, elvetélt kezdeményezés után 17 évesen készült el első regénye, a máig kiadatlan Mute Pursuit (Néma üldözés) című sci-fi alkotás. Míg tanult és dolgozott, évente átlagosan egy, felnőtteknek szóló könyvet írt. Ezekkel azonban nem ért el különösebb sikert, noha 1999-ben az Ayuamarca című alkotás és folytatása, a Hell's Horizon (A pokol pereme) pozitív kritikákat kapott.
Az áttörés 2000-ben történt meg, amikor kiadta első, gyermekeknek szóló könyvét, az eredetileg önszórakoztatásból, pihenésképpen írt Rémségek Cirkuszát (Cirque du Freak). A vámpírok körül forgó, immár Darren Shan néven kiadott, álönéletrajzi szemszögből bemutatott történet és 11 folytatása óriási médiafigyelmet kapott és nagy népszerűségre tett szert. Húsznál is több nyelvre lefordították könyveit, melyek hivatalosan 33 országban jelentek meg – összességében tízmillió példány kelt el 2006 elejéig, és sok helyen (többek között Magyarországon is) a könyveladási listák elején végzett egy-egy Shan-könyv. (forrás:Wikipédia)Aki nem olvasta a Vámpír könyveket, szerintem ne kezdjen bele Larten Crepsley kalandos életébe, hiszen ez egy előzmény könyv, ami négy részből áll, nálunk egyenlőre csak a Gyilkos születik jelent meg.
A történet a múltba kalauzol minket vissza, pontosan a XVIII. századba, ahol egy szegénységben élő, nagy család életébe nyerhetünk betekintést, amiben Larten is él.
A gyermekek sorsa kegyetlen, tíz évesek sincsenek mikor be kell állniuk egy gyárba dolgozni, ahol a főnök kegyetlen, és mikor kedve van kínozza a gyerekeket, természetesen mindenki csöndbe van az üggyel kapcsolatban, hiszen akkor még más világot éltek az emberek, különös kegyetlenséggel viseltettek a szegények iránt, és nem számított, hogy felnőtt vagy gyermek az illető.
Egyik nap valami megváltozott, Lartenből gyilkos lett -megvédte magát, és unokatestvérét-, ezért menekülőre fogta a dolgot, napokig vándorolt, majd egy kriptában megismerkedett mesterével Seba Nile-lal, aki megtanítja a vámpír élet fortélyaira, szokásaira, és kezdetét veszi a kaland, hogy Larten Crepsley aki később Darren Shan tanítója lesz milyen vámpír volt a kezdetek kezdetén, és milyen kalandos út vezetett a sorsfordító Rémségek Cirkuszáig.

Én hatalmas rajongója vagyok Darren Shannak, az itthon megjelent összes könyvét olvastam-az összes dedikáláson is voltam ami itthon zajlott-, bárkinek ajánlom. Egyébként annyira gyerekkönyvnek nem mondanám amit ír, egy-két részen hevesen dobogott a szívem mikor olvastam. Fordulatokban gazdag és izgalmas ez a könyve is, ráadásul a Rémségek Cirkusza sorozatból Larten a kedvenc karakterem, úgyhogy alig vártam, hogy megjelenjen magyarul a könyv.
Annyira jó újra elmerülni a vámpír világban, viszont, nagyon nagyon nagyon rövid számomra a könyv. Pár óra alatt ki lehet olvasni (főleg aki olyan Darren fan mint én), ez az egy csalódás volt, úgyhogy remélem a következő 3 kötet azért combosabb lesz, és minimum 1 napig fog tartani míg elolvasom nem pusztán 3 óra.
Ajánlom azoknak akik szeretik a fantasy-t-persze nem a Gyűrűk Ura félét, ez annál jóval másabb, hiszen Darren új világot teremtett meg-, és akik szeretik az izgalmas és csavaros végkifejletű történeteket.

Dedikálás időpontok és helyszínek:

2014. június 13., péntek 17:00-20:00, Vörösmarty tér, Móra pavilon
2014. június 14., szombat 11:00-13:00, Libri Mammut Könyváruház
2014. június 14., szombat 17:00-tól a Könyvek éjszakáján, Vörösmarty tér 
Móra pavilon


Én és még sokan mások is ott leszünk! Darren nagyon kedves és közvetlen ember, ha minden jól megy végre egy közös kép is talán összejön az íróval.

Valaki jön a dedikálásra?
Szoktatok olvasói találkozón részt venni?
2 megjegyzés

  1. Ha egyszer felnövök a horrorhoz nekikezdek:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem annyira nem ijesztő, bár nem értem, hogy pl a vámpíros könyvét hogy lehet gyerekkönyvnek titulálni, dedikáláson is 14-húsz felett voltak a fanok, esti mesének biztos nem olvasom el a gyerekemnek majd, de vannak más regényei, pl krimi az egy trilógia, de szerintem a vámpíros könyvekkel lesz valaki igazán rajongó: )

      Törlés