Könyvajánló, Tolkien: Hobbit

Sziasztok Lányok!

Nagyon régen volt könyvajánló a blogon, pedig elfogyasztottam a hónapok alatt pár könyvet.
Mai ajánlóm a Hobbit lesz, annak apropójából, hogy decemberben mozikba kerül a film második része.Szerintem sokatoknak nem kell bemutatnom A Hobbit íróját, de gondoltam az alap információkat megosztom azokkal akik nem ismerik munkásságát és életét:

J.R.R. Tolkien


Tolkien 1912-ben született Dél-Afrikában. Az Oxfordi Egyetem angolszász nyelv professzora, de sokak számára író munkássága miatt ismert.
Szülei korai halála miatt, Tolkien és öccse gyámja egy katolikus pap lett. Fiatalon fordult érdeklődése különböző nyelvek irányába, és ekkor tájt kezdte megalkotni a tünde nyelvet amit Ő maga talált ki.
Egyetemi évei alatt alapított egy irodalmi klubot ahol barátaival felolvasták egymásnak a megírt történeteiket.
Első világháború idején még egyetemista volt és a brit hadsereghez csatlakozott.
A világháború után angol nyelvi docensként helyezkedik el egy angliai egyetemen, majd pár évvel később visszatér Oxfordba immáron professzorként.
1973-ban súlyosan megbetegedett és még ebben az évben meghalt.
Tolkien-t emlegeti a fantasy világ megalkotójának.

Hírnevet a Gyűrűk Urával és A Hobbit (A babó) szerzett. Elsőként A Hobbitot írta meg amit gyermek mesének szánt, majd a megalkotta folytatását is a Gyűrűk Urát, ami szintén gyerekmesének indult, aztán egyre borúsabb hangvétele miatt már inkább a felnőtteknek szól.

Mielőtt még belekezdenék a könyvajánlóba, el kell mondjam, nálam is a Gyűrűk Ura volt először porondon. Természetesen a filmeket kis milliószor megnéztem megjelenésük óta, majd pár évre rá volt szerencsém elolvasni a három kötetet is, majd tavaly sikerült A Hobbitot is elolvasnom még mielőtt kijött volna róla a film.
Nagy csodálója vagyok Tolkiennek, az egyik kedvenc íróm, és nem csak rám de a fantasy irodalomra is nagy hatással van munkássága. 

A Hobbit című regényt először 1937-ben publikálták Angliában, Magyarországon 1975-ben majd 2006-ban is kiadták.
A történetben Zsákos Bilbót Gandalf, a mágus megkéri tartson vele egy kalandos úton. Bilbó hallani sem akar róla először, hiszen ő megszokta otthona biztonságát. Gandalf egy cselt eszelt ki és a hobbit otthonába elhívja az útitársakat is a törpéket. Egyesével rontanak Bilbó otthonába aki kénytelen-kelletlen kiszolgálja őket, majd másnap indulnak is a nagy kalandra. Az útjuk Smaug fészke felé vezet, ahol a rettenetes sárkány őrzi a kincseit. Miközben haladnak a veszélyekkel teli úton, különböző kalandokban részesülnek, és csodás lényekkel találkoznak, tündékkel, orkokkal, trollokkal. Minden lény Smaug egyik kincsére pályázik, és ahhoz, hogy ezt megszerezzék össze kell fogniuk a távolról jött utazókkal, és hogy milyen áron sikerül megszerezni a kincset az a könyvből kiderül ( és most már nemsokára a filmből is).Vélemény:
 Furcsa volt nekem először nagyon a nyelvezete, mert teljesen különbözik a Gyűrűk Uráétól, de hamar beszippantott magába a regény világa. Elég vékonyka a könyv 304 oldalas csupán. Ehhez annyit fűznék nem tudom mi értelme volt a filmet három részben megcsinálni, mikor a Gyűrűk Ura is három részes, és ki volt hagyva a fél könyv a filmben, meg toldalékoltak még bele ezt-azt ami nincs is a regényben. 
Szóval a nyelvezete kissé gyermeteg, de hamar belerázódik az olvasó és arra eszmél fel, hogy pikk-pakk a könyv végére ért. Nekem összességében nagyon tetszett a könyv, nagyon jól és részletesen ki vannak dolgozva a karakterek, aprólékos mint a Gyűrűk Urában. A történet se csapongott minden haladt a maga útján és a végkifejlet nagyon izgalmasra sikerült. Izgalmas volt olvasni, hogy kerül Bilbóhoz a gyűrű és kíváncsi voltam, hogy utólag olvasva milyen szálakkal kapcsolódik a Gyűrűk Urához. Azt sajnálom, hogy nem sorrendben olvastam a könyveket, mert biztos más érzéseket keltett volna bennem. A film szerintem elég hiteles, nem igazán vettem észre különbséget, Jackson megint jó munkát végzett. Alig várom a film második részét, amiben visszatér Legolas <3 Bár ha jól emlékszem a könyvben nem szerepel, de üsse kő, megbocsájtom a rendezőnek :D 


Ti olvastátok már? Mi a véleményetek szerintetek mennyire hasonlít a film a könyvben leírtakhoz?
Továbbá érdekelne még a kedvenc könyveitek is, úgyhogy írjátok meg kommentben.10 megjegyzés

 1. Én a Hobbitot nem olvastam, mert mindig is a hobbitok idegesítettek legjobban a könyvben is :/ 3x olvastam a GYU trilógiát, de a második könyvnek a második felét (Ami tulajdonképpen a 4. könyv, ha jól emlékszem), mikor Frodó meg Samu meg Gollam szerencsétlenkedik, na azt egyszer végigszenvedtem, de never ever. Pedig nagyon szeretem a könyvet :(

  A Harry Pottert előbb kezdtem el olvasni, de mivel azt is már kb 7x olvastam (könyvenként!), így olvasásról olvasásra, ahogy idősödtem egyre több rejtett tartalmat fedeztem fel benne, és egyre több párhuzamot pl. a GYU-val. Szóval azt gondolom, Tolkien tényleg nagyot, és halhatatlant alkotott :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nekem se a hobbitok a kedvenceim, de ebben is sok más lénnyel lehet találkozni :) Nekem is vannak részek amiket nem kedvelek, mondjuk főleg a végét a harmadiknak mikor elérkeznek a vulkánhoz és megy a vergődés :D Amúgy nagyon jó könyvek ezek, nekem nagyon tetszenek, főleg a világ, annyira jól ki van dolgozva, szívesen élnék ott:)
   Na a Harry Pottert egyszer sikerült elolvasnom, gondoltam újra kezdem, de az első könyv utolsó négy oldalát már nem bírtam elolvasni. Nekem úgy látszik az egyszer hozott varázst, persze szeretem azt is, meg a HP filmeket is, de második olvasásra nagyon unalmasnak találtam. Majd pár év múlva újra előveszem :)

   Törlés
 2. Jó lehet ez a könyv és a Hobbitot sem és a Gyűrűk urát sem olvastam csak a Harry Potter összes részét, de azt szerettem, ahogy leírod jó lehet ez is. :)
  Kedvenc könyv mondhatnám a Harry Potter könyveket is és a Bazi nagy esküvős könyv Göncszi Gábor, mondjuk ez inkább vicces mert elmeséli a sztárok esküvőit :) Meg még van de most nem jut eszembe több :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én javaslom, hogy olvasd el, elég hosszú és aprólékos, sokaknak ez nem tetszhet, bár én ezt kifejezetten szeretem ezekben a könyvekben :)
   Harry Potter nálam is alap, szeretem a világot én is .)
   No az esküvős könyvet még nem olvastam, de elfogom szeretem a könnyed olvasmányokat is :)

   Törlés
 3. Jó ez a könyv :) Én nagyon rég olvastam, még amikor a Gyűrűk Urát kezdték el vetiteni.
  A filmnek érdeklődve várom a következő részét, ha lesz 3D verzió belőle, mindenképp elmennék megnézni :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mi is a 3D verziót szeretnénk megnézni :) Legolas 3D-ben?! Szaladok :D
   Szerintem is nagyon jó könyv :)

   Törlés
 4. Huu most eszembe juttattad, hogy már jó egy hónapja itt pihen a párom példánya a polcon. El kellene olvasni, viszont kicsit félek tőle, mert a Gyűrűk Ura trilógiát ott tettem le mikor Bilbó búcsúzkodott, úgy éreztem soha nem megy el, és inkább hagytam a fenébe a könyvet.Pedig el kellene olvasni, de annyira hosszú az olvasnivalók listája:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Uh, azt a pár oldalt kár volt kihagyni :D
   Tény, tényleg 40 oldalon keresztül van leírva egy fának a kérge, de így van jól :) Olyan világot teremtett Tolkien amit soha senki, és szerintem nem is fognak tudni.
   Nagyon jó kis könyv, és még rövid is :D Annyira nem részletekbe merülős mint a GYU :)

   Törlés
  2. Tetszik a világ amit felépített, csak néha annyira unalmassá válik a sok leírás. Szeretem a részletes leírást, de ennyire nem:D

   Törlés
  3. Egyetértek ezzel is, én is kivoltam attól függetlenül mikor egy lombot is leírt 30 oldalon keresztül:D Viszont a többi meg úgy minden inkább adott mint elvett emiatt a részletesség miatt:)

   Törlés