Darren Shan, Vézna hóhér

Sziasztok Lányok!

Ma egy könyv ajánlót hoztam nektek a kedvenc írómtól.
Először egy kis személyessel kezdeném. Ide s tova már kicsivel több mint egy évtizede élek-halok az író regényeiért, ami magyarul megjelent az meg is van nekem mind.


 Egy teljes köny és egy fél könyv sorozat alá van dedikálva (azért csak fél mert azóta nem látogatott el kis hazánkba mióta teljes lett a démonata könyv sorozata). Nagyon kedves, közvetlen ember, kétszer volt már Magyarországon, mindkétszer elmentem a dedikálásra, és mindkétszer a 6. voltam a sorba :D, és mindkétszer a szülinapom környékén válaszolt a levelemre- mikor jött mindig írtam neki levelet amit személyesen adtam oda neki. Le is fotóztam, sajnos közös képem nincs vele, pedig lett volna rá lehetőség, de telefonnal (régi Ericsson w300i) mégse akartam közös képet, azóta meg nem jött, de remélem hamarosan ellátogat hazánkba mert lenne mit alá íratnom vele, és meg fogok szakadni a könyvek súlyától már előre látom :)
Az íróról:
Darren Shan, eredeti nevén Darren O'Shaughnessy 1972 július 2-án született Londonban, ír származású. Elsősorban ifjúsági horrorregényeiről ismert.
Londonban született és lakott hatéves koráig, azóta kisebb megszakításokkal az Írországban él él. Általános iskolába Askeatonba, középiskolába a szintén közeli Palleskenrybe járt. Később a londoni Roehampton Collage-ban  tanult szociológiát és angol nyelvet.. Hazatérve néhány évig egy limericki kábeltévénél dolgozott, huszonhárom éves kora óta hivatásos író. (forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Darren_Shan)
Darren világhírnevet a Cirque du Freak vámpír sorozattal szerezte meg. 12 kötetből álló regény ciklus egyes szám első személyben íródott és a főszereplő neve Darren Shan. A 12 kötetes regényt 3 részekre osztódik a sorozaton belül. Izgalmas és magával ragadó írás, az olvasó könnyen a főszereplő helyébe tudja képzelni magát, együtt fél, nevet, és sír a főszereplővel. Magyarországon kiadott könyvei még a Démonata sorozat, ami 10 kötetből áll. Démonok és emberek világában játszódik a történet, összemosva a határokat valóság és a démonvilág között, fordulatokban gazdagok a kötetek.
Továbbá megjelent még egy három részből álló kötet ami Város- trilógia néven ismert, 2010-ben adták ki Magyarországon. Ez az első felnőtteknek szóló regénye. ( Szerintem a könyvei nem feltétlen gyerekeknek való-a szerk.)
Egy kötetes könyvei pedig, a Kojaszan, az Árnyak asszonya és a Vézna hóhér.
Továbbá május 30-án kellett volna megjelennie a Crepsley saga-nak (de jó magyar szokás szerint ez is csúszik), ami a vámpír regények előzményét dolgozza fel, Crapsley életét, aki Darrent is vámpírrá teszi.

Ma a Vézna hóhért hoztam el nektek.

A távoli időben vagyunk, talán a múltban és a távoli térben, talán keleten, de az is lehet, hogy egy másik világban. Az uralkodó hóhéra ünnepélyes bejelentést tesz: egy év múlva átadja tisztségét valamelyik fiának. Ám három fia közül csak kettőt említ, a délceg Dzsánt és Dzsált, az apró termetű Dzsebelről tudomást sem vesz. Dzsebel küldetésre indul, hogy bizonyítson, és hogy Szabbáh Eid istenség legyőzhetetlen harcossá változtassa. Útján szörnyekkel, gonosztevőkkel és csalókkal kell megvívnia.
(forrás: http://www.libri.hu/konyv/a-vezna-hoher.html)
 ve
És az én véleményem a könyvről:
Én már abban a helyzetben vagyok, hogy író alapján válogatom meg többnyire azt amit olvasok. Elég kiforrott ízlésem van, megközelítőleg ezer könyvet olvashattam el. Mind közül Darren Shan a kedvencem. Bármit ír elolvasom fél nap alatt jobb esetben, rossz esetben tényleg pár óra alatt. 
Kíváncsian vártam ezt a könyvet, hogy miben lesz különböző mint a többi Darren könyv. Igazából fel lehet ismerni a "darrenes" jegyeket, de mégis máshogy ragadt magával ez a történet mint a többi. Itt is tudtam azonosulni a főhőssel, és tetszett az a világ amit elénk tárt az író. Szerintem elég részletesen van kidolgozva, és meg kell mondjam, végre egy könyve aminek nem kellett nagyon gondolkodnom a végén, hogy ez miért és miért volt így, vagy visszaolvasnom mert éppen elvesztettem valahol a fonalat ( jellemző az íróra, hogy elég csavaros véget talál ki a történeteinek, így előfordult már velem az hogy visszaolvastam a könyvben, hogy biztos legyek jól érettem a cselekményszálat.) Nem feltétlen így képzeltem el a hóhérok világát, de örülök, hogy bővült a fantáziám. A regény izgalmas, néhol kiszámíthatóak a fordulatok, de ez egyáltalán nem zavaró. Én személy szerint ennek a végén is elsírtam magam...Kicsit fantasy kicsit történelminek éltem meg a regényt. Azoknak ajánlom akik könnyed kikapcsolódásra vágynak, de nem rémülnek meg egy-egy ijesztő helyzettől.
Bátran kijelentem, hogy a világ egyik legjobb írója Darren Shan!
 
Facebookon megtalálható a Magyar Darren Shan rajongói klub, ahol egy petíció is útjára indult, hogy minél előbb fordítsák le a megjelent könyveit, itt lehet csatlakozni:
http://www.peticiok.com/darren_shan_hungary

További szép napot!
Azrail

Nincsenek megjegyzések