Amiről nem lehet eleget cikkezni | Fényvédelem

Azt hinném, hogy a fényvédőt annyira alap dolog használni, mint levegőt venni, de nem. A saját családtagjaimon tapasztalom, hogy még mindig elbagatelizálják a fényvédelem fontosságát. Ha nem is naponta jönnek új kattintások, de ha már egy új ember olvassa el az alábbi posztomat, akkor már megéri minden évben elővenni a fényvédő témát.

Fényvédőt tartalmazó krémeket nem csak nyáron kell(ene) használni, hanem az év bármelyik napján, ha fúj, ha esik, ha süt a nap, ha nem. Úgy gondolom az arcradírok ideje már kezd leáldozóban lenni, sokan áttértek a hámlasztásra, amely mellé kötelező fényvédőkrémet használni. 
Nyár beköszöntével a hámlasztást érdemes leredukálni, akár abbahagyni, de ettől függetlenül SPF-et tartalmazó kozmetikumot továbbra is kell használni. 
Az arcomra mindig kenek fényvédőkrémet, és SPF 50 alá sosem adom, még télen sem. Jelenleg a Revox fényvédőjét használom arcra, de erről majd lesz külön egy részletes poszt a közel jövőben. 
Az arcom esetében fontos, hogy hamar és könnyedén beszívódjon, ne hagyjon se fehér, se semmilyen réteget. Pozitívum, ha nem nehezíti el a bőrömet, illetve lehet rá sminkelni. Tovább nagyon ügyelek rá, hogy ne tartalmazzon illatanyagot az a fényvédőkrém, amelyet az arcomra kenek. 


A testemmel kapcsolatban úgy vagyok, hogy az illatanyag nem zavar, de ne legyen túl erős. Szintén SPF 50-es fényvédőfaktort használok a szabad testfelülteimen, de ha lehetőségem van rá, hogy többször bekenjem magam a nap folyamán, akkor SPF 30-at tartalmazó fényvédő is elegendő számomra. Fontos, hogy a nap folyamán újra tudjuk kenni a szabadon lévő testrészünket, még akkor is, ha SPF 50-es faktort használunk. A piacon kétféle működésű fényvédő található meg: a fizikai fényvédő és a kémiai fényvédő. A két metódus között az a különbség, hogy a fizikai fényvédők egy „pajzsot” képez a bőrön, míg a kémiai beszívódik, és úgy veri vissza a káros sugarakat. A fizikai fényvédővel semmilyen káros anyag nem szívódik be a bőrünkbe, de többször kell újra felkenni, míg a kémiai tartósabb hatást biztosít. 
Amit még érdemesnek tartok mindenképpen megemlíteni az az ajkunk védelme. Érdemes ebben a napsütéses időszakban olyan rúzst vagy ajakápolót választani, amely tartalmaz fényvédőt. Többféle márka és illat közül választhatunk, úgyhogy ha már odafigyelünk arra, hogy a testünk ne égjen le, akkor egy kevés ráfordított időt szánjunk az ajkaink megóvására is. 
Amennyiben még nem tetted meg nézz körül például a Notino webshopjában, ahol tengernyi márka fényvédői közül tudsz válogatni. Személyes kedvencem a Bioderma, nekik mindegyik fényvédőt tartalmazó termékükkel maradéktalanul elégedett voltam, és ár-érték arányban is elégedett vagyok velük, attól függetlenül, hogy drágább árkategóriába tartozik. Idén nyáron a Nivea Sun Protect & Dry Touch láthatatlan napozóját használom, kíváncsi voltam mit is takar a „száraz” fényvédő, hiszen korábban csak krém állagú produktumokat használtam. 
Szóval egy szó, mint száz, még nincs késő beszerezni a fényvédőnket, hiszen a nyár még csak most érkezik.


Nincsenek megjegyzések