Életmód | Házi mogyoróvaj

Itt-ott elejtettem már egy-egy megjegyzést azzal kapcsolatban, hogy életmódot váltottam. Az életmódommal és az átalakulásomat elsősorban az Instagram oldalamon tudjátok figyelemmel követni, ha érdekel (@titaniablog). Ott több receptet is megosztok vagy megmutatom, hogy mit eszem egy-egy étkezés alkalmával. 
A mogyoróvaj azon ételek közé tartozik, amely szerencsére belefér kalóriadeficitben is, de nem mindegy, hogy milyen mogyoróvajat veszünk és eszünk. 

Nem gondoltam volna, hogy ennyire egyszerű otthon készíteni mogyoróvajat, ráadásul mindenféle adalékanyagtól mentesen. Persze kell trükközni vele és egy jó adag türelem is kell hozzá, míg elkészül ez a finomság, de megéri.

Hozzávalók:

200-250 gramm földimogyoró (nem a csomagolt és pörkölt, zacskós mogyoró, hanem amit ki kell mérni és héjában van)
10-15 ml olívaolaj
Só és édesítő ízlés szerint


A mogyorót megpucoljuk, amely nekem nagyjából egy órán át szokott tartani, de kitartás, megéri. Miután megpucoltam a mogyorót egy nagy teljesítményű aprítógépbe teszem a szemeket és innen kezdődik a türelemjáték. Mielőtt bekapcsolnám az aprítógépet hozzáadom a kimért olívaolajat is. Az olaj mennyiségét ki kell tapasztalni, hiszen ez hozzájárul a mogyoróvaj krémességéhez. De 10 ml-nél kevesebb nem szokott elég lenni ehhez a mennyiséghez. Mindig fokozatosan adagoljuk az olajat a mogyoróhoz, miközben aprítjuk. A só és a folyékony édesítőt is menet közben kell belerakni, és nem árt kóstolgatni sem, hogy valóban olyan ízvilágot kapjunk, amelyet szeretünk. 
A mogyoró mennyiségétől függ az is, hogy mennyi idő alatt lesz krémes a vajunk. Én bő 40-60 perc alatt szoktam végezni, hiszen időnként ki kell kapcsolnom a gépet, hogy lehűljön a motor. Természetesen ez is egyéni ízlés kérdése, mert vannak akik a „ropogós (crunchy)” állagot kedvelik, akkor hamarabb elkészül a finomság.
Miután elértük a kívánt állagot, légmentesen le kell zárni, és fejjel lefelé betenni a hűtőbe, hogy az olaj mindenhová eloszoljon. Másnap vagy pár óra elteltével már fogyasztható is. Elkészítést követően egy hónapon belül érdemes elfogyasztani. 


Nincsenek megjegyzések