Interjú: Szappanfalu

Sziasztok, Lányok!

A Szappanfalu első szappanjai négy évvel ezelőtt készültek. A csodás külső mellé természetes összetevők is párosulnak, ráadásul nem csak szappant lehet kapni, hanem Encikence-féle testápolási termékeket.
Tóth Lászlóné Margóval beszélgettünk, arról, hogyan ismerkedett meg a natúr termékek világával, a gyógynövény kertjéről, ahonnan az alapanyagok többsége is származik, és a kedvenc szappanjairól is szó esik többek között.Milyen múltra tekint vissza a Szappanfalu?

Margó: 4 éve készült az első szappanom :)

Hogyan ismerkedett meg a natúr termékek világával? Mióta kerüli tudatosan a vegyszermentes kozmetikumok használatát?

Margó: A Természetgyógyász főiskola és a gyógymasszőr munkám hangolt ebbe az irányba. Sok előadó beszélt a méregtelenítésről, egészséges életmódról.Ebbe nagyon belepasszolt a vegyszermentesség a kozmetikumok terén is. Rengeteg fitoterápiát hallgattam, boldog voltam, amikor a frissen vásárolt tanyánkon is felfedeztem a gyógyhatású növényeket ... lassan-lassan beazonosítottam szinte mindet. Nagy felismerés volt, hogy szinte nincs is hagyományos értelemben vett "gaz" a kertemben, hisz' mindegyiknek megvan a maga hatása. Azóta is
ebben a bűvöletben élek, a rácsodálkozás folyamatos :)Olvastam a honlapon, hogy saját maguk is gondoznak növényeket. Ebből készülnek termékek?

Margó: Éppen a gyógynövénykert bővítésén gondolkodom :))) Évek óta készítek körömvirág, zsálya, cickafark krémet, a szappanok is bőven tartalmazzák a gyógynövényeket, szinte minden elképzelhető formában, frissen, szárítva, teaként (vizes kivonat) illetve macerátumként (olajos kivonat). Most pedig egy új irányt is kapott a növények olajos kivonatának felhasználása! Lányom beleásta magát a gyógynövények bőrregeneráló, gyógyító, megújító hatásainak krémekben való hasznosításába. A pozitív visszajelzésekre újabbnál-újabb krémekben kamatoztatja ezeket
a hatásokat. :)

Melyek voltak az első kézben tartott kész szappanok? Mennyi szappannal egészült ki a kínálat a kezdetek óta?

Margó: Emlékszem az első szappanom egy Körömvirág szappan volt (mily meglepő:))) Nagy jelentőséget tulajdonítok a biotakarmányon tartott környékbeli kecskék tejének, ami ennek a szappannak is fő összetevője volt és persze én sem használok vegyszert a tanyán, amióta itt élek, 12 éve. Csodaszép volt a zsálya abban az évben, a következő szappanomba már bele is került, izzadás szabályzó tulajdonága miatt :) Aztán nem volt megállás, a növények és a szomszéd méhészet kínálta a lehetőségek sorát ... jelenleg 30-36 féle szappant készítünk a lányommal.Milyen eljárással készülnek a szappanok? A különleges színüket minek köszönhetik?

Margó: Hideg- és meleg eljárással is készülnek szappanok, mindkettő nagy szerelem, mindnek megvan az előnye. A színek nagy része a növényeknek köszönhető. Sok múlik a szárításukon, pl. a körömvirág színe sokkal élénkebb, de a csaláné, vagy a hársfáé is meghatározóbb, színesebb az itthoni változatban. Előszeretettel használunk természetes agyagokat pl rózsaszín, fehér, zöldagyagot és anyagokat, pl. faszénpor, karotinpor ...

A Szappanfalun belül, új termékeket is véltem felfedezni. Az "Encikence" milyen termékekből áll?

Margó: Ahogy engem a szappan-szerelem, úgy Enikő lányomat a krémek iránti rajongás jellemzi, a természetes összetevőjű arc -kéz-testápoló krémek, a gyógynövényeink és népgyógyászati tapasztalatok krémekben való hasznosítása. Egy mai példát említenék, az új Sportkrém pl. 4 féle növény főzetével indult :)) de a lenmagzselé áldásos hatását is imáinkba foglaltuk jó párszor. A család, a barátok buzgón tesztelik a készítményeket, mi pedig szárnyalunk a pozitív visszajelzésektől, illetve tanulunk a kevésbé pozitívakból.Bőrtípustól függően használhatják a vásárlók a szappanokat?

Margó: Szeretünk megmaradni a realitások talaján ... elsősorban arra ajánljuk a szappant, amire való, a vegyszermentes tisztálkodásra. A hangzatos szlogeneket kerüljük (vérnyomáscsökkentő, náthaűző, stb), de tény, hogy vannak kifejezetten száraz-érzékeny- kipirosodásra hajlamos bőrre való szappanok, vagy épp zsíros bőrűeknek ajánlottak, vagy pl. nagyon örülünk, amikor a problémás bőrűek is megtalálják a nekik valókat.

Mik a legnépszerűbb szappanok, illetve illóolajok a kínálatban?

Talán az Argánolajos rózsa szappan, a hatalmas rózsaszirmokkal a tetején, a Hévízi iszapos finom levendula illóval, vagy a Szénszappan kecsketejjel, teafával, orbáncfű macerátummal :) Illóolajoknál az évszak meghatározó! Ősszel-télen a melegítő hatásúak: fahéj, szegfűszeg, narancs, karácsonyi illatvariációk, ezen kívül Szauna, Inhaláló, eukaliptusz. Tavasszal-nyáron a virágosabb, könnyedebb illatok: levendula, ylang-ylang. Ami egész évben sztár az Erotika illatvariáció.Idén milyen újdonságokkal rukkol elő a Szappanfalu?

Margó: Nyírfa szappanról álmodom jó ideje már ... a nyírfák csodálatosak. A bőrünk nagyon meghálálná ha bármelyik részüket felhasználhatnánk, pl. kérgét, levelét, friss hajtásait és hát a nyírvizet. Még nem kaptam rá felhatalmazást ... ne nevess ki ... a fától. Mindezeket nekem adja-e :)) Tavaly ilyenkor, pici ágát megmetszve, a vizét megkóstolhattam <3 nagy élmény volt! Talán lesz szappan is idén :) Krémeinkkel is igyekszünk gyógyítani hozzánk forduló barátaink bőrpanaszait pl: ekcéma-, sportkrém. Az After Shave balzsam most került tesztelés alá. Még seregnyi ötlet bújkál
bennünk...

Önnek/Önöknek mik a kedvenc szappanjaik?

Margó: Ajaj, én még a mosószappant is imádom! :D Kertészkedés után nagyon jól tisztít és ápol.
A Zabtejes-mézes mandula és a Narancsos-mákos szegfűszeg.
Hajmosáshoz a Gyógynövényes és a Hársfavirágszappan. Lányomnak a szénszappan, pillanatok alatt begyógyítja a gyulladt pattanásait, a krém használatával egy idő után már ki sem újulnak.

Facebook: https://www.facebook.com/szappanfalu
Honlap:    http://szappanfalu.hu/

4 megjegyzés

 1. Úgy imádom az ilyen bejegyzéseid :) Számomra érdekesek, jó érzés, hogy az embet kicsit beleláthat ilyen dolgokba :) Még mindig nem rendeltem sehonnan szappant, de még pár ilyen bejegyzés és lecserélem a lakkokat (na jó, ez durva lenne részemről :D), de tényleg érdekes mind :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. De nagyon aranyos vagy,nagyon jól esik a visszajelzés, mert elég sok munkám van benne, szóval köszönöm <3

   Törlés
 2. Szeretnék átadni egy díjat: http://fairyindawn.blogspot.hu/2015/03/liebster-award.html :)

  VálaszTörlés