Életmód | Vegán tiramisu

Az előző Életmód posztom meglepően sok kattintást kapott, úgy látom szeretitek, ha fitt édességeket osztok meg veletek. A mai posztban nem csak kalóriaszegény, hanem vegán étrendbe beilleszthető finomságról lesz szó, ami nem más, mint egy tiramisu, kicsit másképp.  


Már nem is emlékszem hol találtam az alapreceptet, mert azóta saját magam ízlésére fejlesztettem tovább ezt a kiváló pohárdesszertet. És, hogy hogyan lesz egy tiramisu vegán? A mascarpone krémet tofuval váltottam ki. Előre leszögezném nem vagyok vegán, de nagyon sok finom növényi alapú recept van a világhálón, és szeretem ezeket az ételeket nem csak elkészíteni, hanem elfogyasztani is. Zárójelben megjegyzem, hogy nagyon-nagyon ritkán eszek húst, de rendszeresen fogyasztok állati eredetű tejtermékeket. 


Piskóta

Egyik kedvenc „alternatív” alapanyagokat gyártó márkám az Éden Prémium, amelynek a Bake-Free piskóta-muffin lisztkeverékét használom mindenhez, ami sütemény. A liszt hátoldalán található receptet szoktam követni többnyire, de attól függ mihez van kedvem, néha megtoldom egy-egy különlegesebb fűszerrel. 

Egy főre való adag: 50 g Bake-Free piskóta-muffin lisztkeverék, édesítő (folyékony vagy por), vanília aroma (elhagyható), 55-60 ml szobahőmérsékletű víz. Továbbá kedvtől függően teszek bele, fahéjat, vaníliás cukrot, zsírszegény kakaóport stb. 
Ezeket alaposan összekeverem, amíg egy egynemű masszát nem kapok, majd sütőpapírral kibélelt kis formába helyezem és 180 fokon bő 25-30 percen keresztül sütöm a Air Fryerben.

Krém

Kizárólag ízesítetlen tofu jó ehhez a krémhez (én a Sparban kapható Toffini márkájút használom). 150 g tofut beleteszek egy tálba, majd teszek bele folyékony édesítőt, egy kevés vanília aromát. A krémes állag eléréséhez egy nagy evőkanál növényi joghurtot (mandula, kókusz) vagy növényi tejet öntök hozzá (többnyire mandulát) nagyjából 30-50 ml-nyi mennyiséget. Amint ezzel megvagyok fogom a botmixeremet és simára keverem. 

Amikor megsült a piskóta hagyom kihűlni. Amint szeletelhető állapotba kerül, akkor három részre vágom hosszába, a receptben nem áztattam kávéba a piskóta szeleteket, de ha nektek van kedvetek nyugodtan. Utána semmi különlegeset nem csinálok csak rétegezek. Egy réteg piskóta, egy réteg krém, kevés zsírszegény kakaópor, majd újabb piskóta, arra megint egy adag krém és ezt addig amíg minden el nem fogy, majd megkoronázom egy kis adag zsírszegény kakaóporral. Érdemes egy éjszakát a hűtőben hagyni, de minimum 4-5 órát hagyjuk állni, hogy megpuhuljon a piskóta és összeérjenek az ízek. 
Természetesen a tofut lehet natúr joghurttal is krémessé varázsolni, kinek mi a szimpatikusabb. 



Nincsenek megjegyzések