Filmszemle

Sziasztok, Lányok!

Már megint nagyon régen volt Filmszemlés poszt, pedig ismételten sok filmet néztem meg az elmúlt hetekben.
De ami késik nem múlik, remélem tudtok mazsolázni a mai poszt "ajánlatából".
12 év rabszolgaság
Ezt a filmet számtalan díjra jelölték, és tudomásom ppszerint több Oscar jelölést is beváltott. Szóval kíváncsi voltam a filmre, nem tudom Ti, hogy vagytok vele, de nekem általában nem szoktat tetszeni az Oscar díjas filmek, ez viszont erős kivétel ez alól.
19. században járunk, ahol Solomon Northup hegedűművészként keresi kenyerét, és nyugodt körülmények között él családjával.
Egy napon tőrbe csalják és eladják őt rabszolga-kereskedőknek, helyzete egyre kilátástalanabb, főleg miután egy szadista földbirtokoshoz kerül, aki nem ismer kegyelmet, és a rabszolgáival embertelenül bánik. Solomon-t is próbálja megtörni ám mindhiába, hiába veszik el a nevét is, ő mégis kitart, mert hisz abban, hogy újra szabad ember lehet.
Elég sok téma dolgozza fel mostanában a rabszolgaság idejét, mint például a Jango elszabadul című film is. Igazából rossz volt végignézni, fortyogott bennem a düh, sose értettem azt, hogy fordulhatott elő az, hogy embereknek ember rabszolgái legyenek. Ezek emberek, érzésekkel, fájdalmakkal. Bár azt se kedvelem, ha az állatokkal bánnak így. Na mindegy, nem kezdek bele filozófiába inkább, az más lapra tartozik. Viszont a témájától függetlenül ajánlom ezt a filmet mindenkinek, hiszem megtörtént esetet dolgoz fel, és nem árt, ha tisztában vagyunk a múltban elkövetett bűnökért, gonoszságért, még ha közvetlenül nem is mi okoztuk azt. forrás

Don Jon
Don Martello-t nevezhetjük egysíkú gondolkodású embernek.
Mindent tárgyilagosan szemlél, a lakását, az autóját, a nőket.
Igazából akkor tud kikapcsolni mikor felnőtt filmeket néz.
Fokozatosan döbben rá arra, hogy nem minden tárgy, hanem léteznek érzelmek, létezik a szerelem.
Elég sokan lehúzták a filmet, nekem tetszett. Szerintem elég érdekes mögöttes tartalma van, mutat egy tükröt a mi világról, hogy milyenek vagyunk mi. Sokszor a belső gondolataiba nyerünk Donnak betekintést, így jobban rá lehet állni a férfi agyra, legalábbis az ilyen típusú férfiak agyára. Nekem tetszett, nem megszokott Hollywood-i film, jó színészekkel.
forrás47 Ronin
A 47 Ronin egy régi Japán legendát dolgoz fel, arról hogy álltak bosszút a vezető nélküli szamurájok.
Kai (Keanu Reeves) számkivetett, akit befogad Akó vezetője, bár nincs jó sorsa, hiszen nem szamuráj.
Kirát és udvarát látja vendégül Asano, Akó ura. Megrendeznek egy szamuráj párharcot, ám Kira gonosz bűbájt használ, ezzel Asano-t halálra ítélve, amit a Sógun mond ki rá, hiszen bűnt követett el a saját házában.
47 szamuráj gazdátlan marad, és bosszút esküsznek, uruk igazságtalan halála miatt, megkeresik Kirát, hogy megöljék őt.
Van a filmben szerelmi szál is, ez fontos kiemelnem, mert azóta többször is megnéztem a filmet, és mindig sírok rajta, egyszer sem hangzik el a két szerelmes között az a szó, hogy szeretlek, mégis egyetlen egy mondattal, ki tudták fejezni az érzelmet, a szeretetüket, és a másik iránti hűségüket. forrás

A fekete ruhás nő
Arthur Kipps (Daniel Radcliffe), londoni ügyvéd, aki pár éve elvesztette feleségét, egyedül neveli 4 éves gyermekét. Új megbízatást kap, egy távoli faluban, ahol egy asszony hagyatéki ügyét kell elintéznie. A faluban barátságtalanul fogadják, próbálják elüldözni őt, de Arthur nem hagyja magát, egyedül a város egyik földbirtokosa segíti őt, hogy el tudja intézni azt amiért jött.
Az ügyvéd beköltözik a néhai ügyfél házába, ahol különös dolgokra lesz figyelmes, feltűnik a ház udvarán egy fekete ruhás nő, aki sötét, és kísérteties titkokat rejt.
Régen láttam ilyen jó kis klasszikus horrort. Daniel előtt le a kalappal, egy percre se jutott róla eszembe Harry Potter, ha így folytatja szerintem színész óriás is lehet belőle.
forrás

Tükröm, tükröm

Ezúttal különös feldolgozásban láthatjuk Hófehérke történetét.
A gonosz királynő megfosztja Hófehérkét örökségétől, kitaszítja őt a vadonba, ahol azt reméli a halál vár rá. Ám Hófehérkét megmentik a törpék, vagyis inkább befogadják maguk közé, ahol kitanítják őt a kardforgatás művészetére, illetve megtanul verekedni is.
Megjelenik a herceg is, akit varázslattal kényszerít a gonosz mostoha arra, hogy feleségül vegye, hogy ismét gazdagságban élhessen.
Ám Hófehérke és a törpék rájönnek a turpisságra, és megtörik a varázslatot, innen már a szokásos, minden vissza áll a régi medrébe.
Nem tudom eldönteni, hogy tetszett-e ez a film vagy nem, az biztos, hogy Julia Roberts nagyon jól játssza a gonosz királynő szerepét, viszont nem voltam oda a gyönyörtől, hogy kiforgatták a mesét.
Egyszer nézhetős.
forrás

14 megjegyzés

 1. A 47 ronint egyszerűen imádtam, mert nem csak látványos, de megindító és elgondolkodató alkotás is. A fekete ruhás nő is tetszett, nekem sem jutott eszembe a Harry Potter róla, Daniel nagyon jól színészkedett benne. A tükröm tükrömet nem láttam, de egy időben érdekelt, bár lehet inkább leteszek róla, ha kiforgatja a mesét, mert azt nem szeretem :/

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én is, azóta megnéztem párszor, és még mindig bőgök rajta :D Szerintem is, remélem Daniel ezen az úton halad tovább, nem gondoltam hogy ilyen tehetséges.
   Hát, J. Roberts miatt érdemes megnézni, mert viszi a filmet a hátán, én jókat röhögtem rajta, de amúgy maga a történet nem bejövős.

   Törlés
 2. A fekete ruhás nőtől még mindig ráz a hideg,ha rá gondolok....brr

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Amúgy, arra még mindig nem jöttem, rá hogy ha meg lett a gyereke, minek gonoszkodott tovább?! :)

   Törlés
 3. A rabszolgaság témával kapcsolatban eléggé vegyesek az érzéseim. Szörnyű dolog volt, az emberiség legalább olyan szégyene mint a népirtások. Arról viszont nem sokan tudnak, hogy a polgárháború után, amikor felszabadították a rabszolgákat, a győztes észak egyszerűen magukra hagyta őket. Hagyták hogy munka, szállás, élelem, orvosi ellátás nélkül az utcán éljenek mint az állatok. Az 1970-es évekig még arra a buszra sem szállhattak fel, amin a fehérek utaztak. Ebből a szempontból a rabszolgatartók gondoskodtak a szállásukról, az élelmükről és az ellátásukról. A kegyetlenkedések, a kínzások pedig az amerikai államokban elvétve fordultak elő, inkább a szigetekre voltak jellemzőek. Az amerikai eseteket leginkább a szórakoztató ipar kapta fel, a könyvek és a filmek által. A déli bortokosok között kirekesztették azt aki kegyetlenül bánt a rabszolgáival. A legtöbben engedték hogy szabadon házasodjanak, éljék az életüket, a ház béli szolgákat családtagként szerették. Rengeteg kép, festmény maradt abból az időből, ahol nem egyszer a családdal a mammy-k, a fekete komornyikok is szerepeltek a képen.
  Gondoltam leírom ezt mint érdekességet, ha esetleg érdekel a téma bővebben tudok ajánlani könyveket is. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nekem is a másik érzékeny témám a népirtással kapcsolatosak.
   Láttam pár filmet, hogy nem ülhettek buszra meg társaik, szörnyű volt nézni is, ahogy agyonverték őket. Bár azt nem értem, ha ők vitték be őket, akkor miért nekik állt feljebb ez az egész?! Nyilván sok x év után mikor már kiszakították őket a természetes környezetükből, nem mennek vissza, mivel egészen más mentalitásuk lett, de alapból nem bírom ezt az egész rabszolgaságot felfogni, se azt ami utána történt, szégyen hogy ez előfordulhatott. Mondjuk azt nem tudtam, hogy a déli birtokoknál, a kegyetlenkedésért kirekesztés járt. Kíváncsi vagyok, szeretem bővíteni elég sok témában az ismereteimet, úgyhogy nagyon köszönöm :)

   Törlés
 4. nekem a Don Jon nagyon elcsépelt volt....
  a Fekete ruhás nő sem tetszett,nekem ez már inkább komédia volt mint thriller??? :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Don Jon kevés embernek tetszik, de én nekem meg általában azok tetszenek ami a többségnek nem: D amíg néztem a filmet unalmas volt aztán végig gondoltam az egészet, és mégis rájöttem hogy jó film. Én a Fekete ruhás nőben a szellem indítékát nem értem még most se, hogy miért akart mindenkit kinyírni. Amúgy nem volt rossz, bár ha thriller akkor a skizos filmek tetszenek.

   Törlés
 5. A Don Jon nekem tetszett, több okból is, örülök, hogy megnéztük :-) A fekete ruhás nőnél pedig ugyanaz a kérdés merült fel bennem, mint sok másik horrornál: miért akarna ártatlanokat bántani egy szellem, akit annak idején bántottak? A bosszúállás után nyugodjon meg, és távozzon a fénybe :-D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nekem is tetszett, pedig azt hittem hülyeség lesz, aztán rájöttem milyen jó volt. Azok a fránya bosszúálló szellemek, szerintem is mehetnének fel a fénybe: D

   Törlés
 6. A 12 év rabszolgaság, a Don Jon és a Tükröm, tükröm már csak azt várja, hogy megnézzem, a 47 ronint pedig moziban néztük, imádtam!
  Ha még nem láttad a Hófehér és a Vadász című filmet, akkor azt ajánlom, nekem nagyon tetszett, ez is egy Hófehérke feldolgozás.
  A fekete ruhás nőn még gondolkozom, szeretem a horrort :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kíváncsi vagyok mit szólsz majd hozzájuk: ) Láttam, és hát nekem az is egyszernézhetős volt, bár ha Kristen helyett mást választottal volna talán máshogy alakul: ) A 47 ronin örök kedvencem marad: ) A fekete ruhás nő tetszeni fog szerintem: )

   Törlés
 7. A 12 év rabszolgaság nekem nagyon tetszett, bár ez a durvaság amit sokszor tükrözött sokkoló számomra, rossz belegondolni, hogy ennél még szörnyűbb dolgokat is átéltek... Hasonló témában A komornyik c. film, ha van időd érdemes megnézni, ez máshonnan közelít, nekem ez is nagyon tetszett :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én is szörnyülködtem rajta...borzalmas, és volt akkor még rosszabb is. :( megnézem, mindenképpen, már nálam volt csak tovább adtam a filmen, de nem felejtettem el, viszont köszi hogy emlekeztettél, mert előre veszem a listán: )

   Törlés