Könyajánló: Chuck Palanhniuk, Harcosok klubja

Sziasztok, Lányok!

Biztos sokan ismeritek a Harcosok klubját, ha nem is olvastátok, de szerintem a filmet sokan láttátok.
Végre rávettem magam arra, hogy elolvassam ezt a kissé "szüreális" könyvet.

Pár szó az íróról:

Charles Michael "Chuck" Palahniuk, 1962-ben született Amerikában.
A díjnyertes Harcosok klubja hozta meg számára a hírnevet, miután megjelent a film és elsöprő sikert aratott.
Palahniuk elvált szülők gyermeke, három testvérével a nagyszülők birtokán nevelkedtek.
1986-ban zsurnalisztika szakon végzett, majd újságíróként dolgozott, amit 1988-ban hagyott abba.
Több könyv ötletét is visszadobta a kiadó, majd a Harcosok klubját kiadták 1996-ban.
1999-ben jelent meg a film Brad Pitt, Helena Bonham Carter és Edward Norton főszereplésével. Jack álmatlanságban szenved, ezért eljár csoportterápiára ahol beteg emberek osztják meg egymással fájdalmukat és küzdelmüket. A férfi megismerkedik a csoport egyik új tagjával Marlával, akivel nem szimpatizálnak egymással, végül egy alku folytán megbeszél ki melyik csoport terápián marad ott.
Jack egy repülő úton megismerkedik Tyler Durdennel, aki mindennel foglalkozik, felszolgáló, gépész és miegymás. 
Jack hazatérve egyik útjáról felrobbanva találja a házát, ezért felhívja új barátját Tylert, hogy ideiglenesen hagy szállhasson meg nála, aki igent mond. 
Tyler egy lerobbant gyártelepen lakik, csak a legszükségesebb holmikat tartja a lakásban, majd Tyler összeismerkedik Marlával aki gyakran vendégeskedik náluk.
Egyik éjszakán Tyler megkéri Jack-et hogy húzzon be neki tiszta erejéből, majd Tyler is visszaüt, ebből kialakul egy verekedés és egy ötlet, hogy megalapítsák a Harcosok klubját, ahová olyan férfiak járnak majd akik szeretnék levezetni a feszültséget.
A Harcosok klubjához pénz is kell, ezért szappan gyártásba fognak, és sikeres vállalkozássá növi ki magát elég rövid időn belül. A klub országosan terjesztődik, majd különböző csoportok alakulnak ki, mindegyik csoportnak más és más felbujtás a feladata.
Később már fekete ruhások állnak Tyler házánál, akik nem egyszerű módon nyernek bebocsájtást, csak a legkitartóbbak lehetnek a titkos szövetség tagjai. A fekete ruhások feladata különböző emberek és épületek likvidálása. Jacknek gyanús kezd lenni a dolog, nem ezt tervezte, nem erre számított, ezért nyomozásba kezd Tyler ellen, és döbbenetes felfedezésre jut a barátjával kapcsolatban.

Eleinte nem kötött le a könyv, hónapokig olvastam, annyira nem tetszett, de mindenképpen előbb akartam a könyvet olvasni és utána megnézni a filmet. Aztán a könyv vége felé olyan fordulatot vett a történet, hogy felért egy tarkón veréssel, és gyors ütemben faltam a maradék oldalakat. 
Akkora csattanó van a végén, hogy magam sem hittem el, pedig nagyon szeretem az ilyen végkifejletű filmeket és könyveket, de erre nem számítottam a könyv olvasása közben. Mikor végeztem a regénnyel katarzis lett újjá rajtam, az utolsó 50 oldal mindent vitt! 
Hiába volt számomra vontatott és végtelenül unalmas az eleje, a végjáték annyira jól sikerült, hogy mondhatni az egyik kedvenc regényem lett ez a könyv.
Aki csak a filmet látta ajánlom olvassa el, sok részlet más mint a filmben, és az író életéről is sok mindent megtudhatunk.
Igaz a filmet azóta se láttam, de már alig várom, hogy megnézhessem.

Ti olvastátok a könyvet? Láttátok a filmet, ha igen az hogy tetszett?

További szépséges napot!
2 megjegyzés

  1. óóh, az egyik kedvenc filmem, a könyvet még nem is olvastam! Itt az ideje :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én meg ugye a filmet nem láttam :D A hétvégén meg is nézem :)

      Törlés