Ajánló | A rúzs világnapja

Néhány napon belül, július 29-én ünnepeljük a rúzs világnapját, azaz a lipstick dayt! Ennek apropójából készült ez a poszt, ahol olvashattok a rúzs történetéről, a kedvenc formulámról, valamint a kedvenc árnyalataimról, illetve általam kedvelt márkák termékeiről.


Ki gondolta volna, hogy már az ősi Mezopotámiában használták a rúzsokat, még jóval időszámításunk előtt?! Igaz, ez akkoriban egy kiváltság volt, mégpedig a felső osztály számára. Első hivatalos megjelenése, amely nem házilag készült, azt Sears Roebuck katalógusában láthatta a nagyérdemű. Akkoriban még tégelyekben vagy színes papírokban árulták az ajakra való termékeket. 1915-ben találták fel az első fémcső tartót, majd 1923-ban szabadalmaztatták az első forgócsövet. Az 1920-as évekre már teljesen általánossá vált a rúzsok viselése. Elkezdődött a különböző formulákkal és tartóssággal való tesztelés időszaka, amely tart a napjainkig. Érdekesség még, hogy 1930-ban a Max Factornak köszönhetően megjelentek a szájfények is a drogériák polcain.

E rövid történelmi áttekintést követően szeretnék pár kedvencet ajánlani Nektek, hátha keresitek ti is a tökéletes árnyalatot vagy csak szeretnétek bővíteni a már meglévő készletet. Előtte néhány mondatban megosztanám veletek a rúzsokhoz kötődő viszonyomat. Ajakápolót már nagyon-nagyon fiatal lánykorom óta használok, viszont rúzsokat csak a húszas éveimben fedeztem fel. Természetesen tinédzser koromban akadt egy-egy ragadós szájfény a polcomon, de nem igazán szerettem őket használni. Akik a 90-es 2000-es évek elején volt tinédzser azok pontosan emlékeznek rá, hogy milyen gyér volt a választék ajakra való kencéket tekintve. 


Márkákat tekintve nincsen kifejezett kedvencem, de vannak olyanok, amelynek megbízom a kiadásaiban. Ilyen például az Avon, a KVD, vagy a  L'oreal. De szeretem a Maybelline a Max Factor és az egyéb drogériás rúzsokat. Árnyalatban a nude színek állnak hozzám közel, ha egy új márka vagy kiadás rúzsára vagyok kíváncsi, akkor egy természetes árnyalattal kezdek legyen szó matt rúzsról, élénkebb árnyalatról vagy akár szájfényről. Kedvenc formulám mostanában a fényes finis, illetve újra előszeretettel használok különböző szájfényeket vagy színezett ajakápolót. Egy-egy halványabb ajakápoló szín is akár sokat tud dobni rajtam, hiszen hőség idején a fényvédőn kívül semmilyen smink nincs rajtam. Ha csak egyetlen egy márka ajakra való termékeit ajánlhatnám, akkor az Avon Nourishing Shine szájfényei lennének, gyakorlatilag bármelyik árnyalatban. Nem csak csodás fénnyel vonják be az ajkakat, de tartóssak és hidratálnak, sokszor ezt kenem fel ajakápoló helyett. 

Emellett szeretném felhívni a figyelmeteket a Notino weboldalán MAC rúzs jár ajándékba bizonyos összeg vásárlása esetén! Részleteket a webshopban találtok!

Nincsenek megjegyzések