Ajánló | A töredezett haj ellenszere

Az egyik legnépszerűbb és legismertebb összetevő, ha a száraz haj ápolásáról van szó. Én is érintett vagyok a témában, sajnos a hajam vége rendszeres vágás esetén is töredezi, kiszárad. Emiatt is döntöttem úgy, hogy utánajárok, mégis a keratin miben tud segíteni, és úgy egyáltalán mi is az a keratin.


A keratin a hámsejtek között található fehérje, amely kívül és belül borítja a testet. A keratint a szervezetünk termeli első, feladata pedig a bőr, a köröm és a haj erősítése, védelme, a szövetréteg kialakításában. Továbbá megtalálható még például a mirigyekben, de más egyéb testrészünkön is. Érdekesség, hogy a keratint kétfelé osztható, alfa és béta keratinra. Az alfa keratin található emlősöknél, míg a béta keratin pedig a hüllőknél és madaraknál. 

A keratin úgy működik, hogy lesimítja a sejteket, ezáltal a haj szerkezete is megváltozik. Elméletileg a haj kutikula által felszívódik a hajba, ettől lesz fényes. Érdekesség, hogy a göndör haj jobban kezelhető vele, állítólag simít, és könnyen kezelhetővé teszi ezt a típusú hajat. 

Manapság már nagyon sok márka előrukkolt a maga keratint tartalmazó termékcsaládjával. Elsősorban, amely nálam bevált az a keratinos sampon használata, valamint hajmaszkoké. Balzsamot már nagyon ritkán veszek, inkább maszkokat választok, úgy vettem észre, hogy a száraz hajvégeimet sokkal jobban puhítja, mint a kondícionáló. Nekem úgy vált be, hogy heti egyszer mosom meg a hajamat keratint tartalmazó samponnal, viszont a maszkot minden hajmosás után használom heti 2-3 alkalommal. Mindkét terméket néhány percig a hajamon hagyom hatni, majd alaposan, szigorúan langyos vízzel kiöblítem. Amelyet a jövőben szeretnék kipróbálni, és kiváltani vele a hajvégápoló olaj használatát, az a szérum formája ennek az összetevőnek. A Notino webshopjában nemrég fedeztem fel a Brazil Keratin Hair Repair Therapy szérumját, amely a leírás szerint igen ígéretes.
Aki száraz haj problémájával küzd, esetleg kezelhetetlenül göndör a haja, akkor mindenképpen tegyen egy próbát a keratinnal, kicsit segítsünk a szervezetünknek. Érdemes hosszú távon használni a keratint, mondhatnám úgy is, hogy szünet nélkül, de érdemes mellé váltósampont használni, hogy ne szokja meg a használatát a hajunk. 

Nincsenek megjegyzések