Ősszel szeretem a legjobban párosítani a diót és a fahéjat, imádom amikor az egész lakás belengi a két fő összetevő aromája. Igazi bekuckózós és melengető illat, és íz, amely bárhol is legyek, azonnal az ünnepi készülődés hangulatába ringat.
A lisztet és az instant élesztőt, a vaníliás cukrot egy csipet sót összekeverünk, majd a langyos, de nem forró vizet a száraz összetevőkhöz adjuk. Mielőtt teljesen összeállna a tészta folyékony édesítőt beleöntjük, majd begyúrjuk a tésztát. Amint leválik a falról kész, és meleg helyre tegyük keleszteni. Addig érdemes a fahéjat, ha van otthon xilit vagy eritrit összekeverni. Amikor megkelt a tésztánk enyhén lisztezett felületen bő egy centi vastagságúra és téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal vagy margarinnal, hogy a xilites fahéjas keverékünk jól beletapadjon, valamint a durvára vágott dióval is megszórjuk. Amint beleszórjuk a fahéjat és a diót pizzavágó késsel két ujjnyi vastag csíkokat csinálunk a tésztából, amelyet egyenként megcsavarunk és feltekerünk, akkor lesz ilyen alakja. Természetesen a külalak tárháza végtelen, lehet akár csiga formában is feltekerni. Közepes lángon 30-40 perc alatt meg is sül a kelt tésztás finomság. Másnap is puha marad, de ha megmelegítjük pont olyan, jó mint frissen.
Ha szeretitek a fahéjas diós péksüteményeket, de nem akartok sok időt tölteni a konyhában, akkor ez egy viszonylag gyors recept.
Nincsenek megjegyzések