Izzadásgátlás | Vichy golyós dezodor

Az izzadás egy olyan téma, amelyre mindig keresi az ember a megoldást. Megszámlálhatatlan kozmetikum vagy praktika közül választhatunk az izzadás ellen. Valóban megéri elfojtani az izzadást vagy elég, ha csak a kellemetlen szagokat próbáljuk megszüntetni? 


Az élő gerinces emlős szervezetnek szüksége van arra, hogy ki tudja védeni a környezetből érkező káros hatásokat. A testnek van egy úgynevezett homeosztázisa, amely a belső dinamikus egyensúlyt jelenti, ez az egyensúly biztosítja a biológiai állandóságot. Ebben az állandó környezetben a sejtek tudnak osztódni és működni. Az izzadás is ezt az érzékeny egyensúlyt igyekszik fenntartani. Természetesen az túlzott izzadásnak is van oka, illetve létezik olyan rendellenesség, amikor valaki nem tud izzadni, ezt hívják anhidrózisnak. 
Fontos tudni, hogy a verejtékezésen az életünk is múlhat, hiszen, ha ez nem létezne túlhevülnénk. Kétféle verejtékmirigy létezik, az egyik az ekkrin mirigyek, amelyek a szimpatikus idegrendszer szabályozása alatt állnak. Ezek a mirigyek megtalálhatóak a hajtöveknél, az arcon stb. Az ekkrin mirigy szerepe, hogy hűtse a testet, szabályozza annak hőjét, valamint a bőrt védő savköpeny fenntartását. Ha a savköpeny valami oknál fogva sérül, akkor a bőr megbetegszik. Ezekből a mirigyekből távozó izzadás víztiszta, sós ízű és elvileg szagtalan, kivéve ha bakteriális bomlás keletkezik.
A másik verejtékmirigy az apokrin, amelynek működését érzelmi és hormonális ingerek váltják ki elsősorban. A apokrin mirigyek hormonális és idegrendszeri szabályozás alatt állnak. A verejtéke sűrű, tejszerű. Megtalálhatóak az emlőbimbóknál, a hónaljtájékon és a külső nemiszervek körül. Ez a mirigy csak serdülőkorban kezd működni, majd idősebb korban kezd alább hagyni. A mirigy váladéka tejszerű, ez a váladék a szőrtüsző nyílásain át távozik. Az apokrin mirigy adja az ember testszagát.
Miért jó, ha izzadunk? Ennek segítségével képesek vagyunk nagyon hosszú gyalogtúrára vagy extrém hőmérsékletben fizikai munkát végezni. Hiszen a test nem hevül túl (jobb esetben) így hosszú távon képesek vagyunk aktívak maradni a magas hőmérséklet ellenére is. 


Miután felvezettem az izzadás tudományos és biológiai hátterét térjünk át a terméktesztre. Én is mind mindenki más alapvetően nem szeretek izzadni és szerencsére nem is vagyok az a túlizzadós fajta. Ettől függetlenül nem tudok és nem is akarok izzadásgátló dezodorok nélkül élni. A stiftes kiszerelést preferálom első sorban, de szoktam mellé használni fújós deokat is, így érzem magam komfortosan. 
A Vichy izzadásgátlóját Bogi barátnőm ajánlotta és az ő szavára abszolút adok. Amikor elfogyott az aktuális deom, úgy döntöttem adok a Vichynek egy esélyt. 
A kiszerelés abszolút rendben van, mind csomagolásra, mind külalakra. A golyós része tökéletesen adagolja magát a krémet, nem kell belőle sok. Ami nagyon szimpatikus az egészben az az, hogy pillanatok alatt megszárad a hónaljamon a krém. Az illata egyébként kellemes, púderes jellegű, egyáltalán nem erős. 
Az izzadásgátló hatása egyáltalán nem kiemelkedő, ezt más dezodor is tudja negyed ennyi pénzért.  Ráadásul pár óra elteltével nagyon fura szaga lesz rajtam. Nem mondanám feltétlen büdösnek, de mégis rettenetesen zavar. Azért vannak pozitív tulajdonságai is a deonak. Fent már írtam, hogy azonnal szárad, elmúlik a nedvesség érzet, amely mindig zavarni szokott a golyós izzadásgátlóknál. A másik előnye, hogy egyáltalán nem okozott irritációt frissen borotvált hónalj esetében sem. Egyáltalán nem csípett, nem pirosodott ki a hónalj alatti bőrterület. 

Összességében elég vegyes érzéseim vannak a Vichy Deodoranttal kapcsolatban. Barátnőm szerint neki visszaszorítja az izzadást egész napra. Hiába nem vagyok izzadós fajta és nyilván nem is célom teljesen megszüntetni az izzadást, de ezt a teljesítményt más deok is tudják jóval olcsóbban. Az azonnali száradás és kényelmes komfortérzet plusz pont, úgy ahogy a bőr kímélő tulajdonsága is.

Ti milyen izzadásgátlót használtok? 

2 megjegyzés

  1. Én mindig a Rexona Maximum Protection krémre térek vissza. Télen csak akkor használom, ha tudom, hogy keményebb napom lesz, mert ilyenkor gyengébb is elég. De nyáron is kibír egy napot,

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem abszolút a Borotalco stiftes deoja az, amely bevált. A Rexona sem rossz, én is azt veszem újra a Borotalco mellé :).

      Törlés