Interjú: Olivia-szappan, Olivia Natural

Sziasztok, Lányok!

Sok-sok hete már, hogy a blogger világban felbukkant Magyarország egyik natúr márkája a Olivia Natural, azaz az Olivia-szappan.
Lengyel-Zékány Lídiával beszélgettem, aki az Olivia Natural Sales&Marketing igazgatója. Beszélgettünk a kezdetekről, az Oliva Natural első sikereiről, az újdonságokról, valamint Lídia ötletet is ad, miként lehet a natúr termékek élettartamát növelni.Azoknak akik még csak most ismerkednek meg az Olivia Naturallal, bemutatná a márka történetét?
Lídia: A családi vállalkozásunk, az Olivia Natural, 2005 óta foglalkozik természetes kozmetikumok gyártásával és értékesítésével. Édesanyám, Zékányné Metzing Judit a saját konyhánkban kezdte el készíteni az eleinte mindössze 8-10 különféle natúrszappant, melyeket kézműves vásárokon/piacokon értékesítettünk, majd folyamatosan bővíteni kezdtük a termékek összetételét és számát. Ekkor csatlakoztunk a családból többen is a vállalkozáshoz és együttes erővel dolgozunk azóta is azon, hogy folyamatosan növekedjünk és egyre nagyobb sikerrel, a lehető legjobb minőséget képviselhessük.

Az Olivia Natural csapatában kinek mi a feladata?
Lídia: Édesanyám továbbra is a termékek összetételének kikísérletezésével és a termékpaletta bővítésével foglalkozik, ő minden új termékünk lelke. Én magam a marketing és sales tevékenységért vagyok felelős, a testvérem Gabi a könyvelést, a vásármegjelenéseket és a megrendelések kezelését bonyolítja, a bátyánk Benjámin pedig a logisztikai feladatokat viszi. A családtagokon kívül emellett ma már számos szakembert alkalmazunk mind a gyártás, mind a marketing területein is.

Hogyan ismerkedett meg a natúr termékek világával? Mi motiválta abban, hogy széles körben megismertesse az emberekkel a natúr testápolást? 
Lídia: Édesanyám hatására a családunk életvitele mindig is az egészségtudatosságra épült. Ő maga először külföldön, Németországban találkozott natúrkozmetikumokkal, és rögtön tudta, hogy ezzel szeretne foglalkozni, mert akkor Magyarországon még egyáltalán nem volt „divat” a természetes kozmetikumok használata, és éppen ezért óriási kihívást és lehetőséget látott ezen a területen. Azóta szerencsére nagyot változott az emberek hozzáállása, jóval többen figyelnek oda arra, hogy mit kennek a bőrükre. Hiszen az egészségünket nem csak belülről, hanem külső védelmi vonalunk, vagyis a bőrünk felől is nagyban támogathatjuk - ez a mi küldetésünk alapja.

Mik voltak az első termékek amiket készített?
Lídia: Eleinte kizárólag natúrszappanokat készítettünk, hasonló alaprecept alapján, de különböző illóolajakkal, illatokban. A legelső szappanjaink közé tartozott: a körömvirág szappan, levendula szappan, olíva szappan, rozmaring szappan, fahéj-mák szappan, holt-tengeri iszap és a geránium szappanok. Tehát ezzel a 8 típusú szappannal indult el a vállalkozásunk, ami azóta az első terveinket is felülmúlva jócskán kibővült és jelenpillanatban több mint 70 különböző Olivia Natural saját készítésű terméket készítünk. Azóta a termékpalettánk kibővült sok fürdőkozmetikummal, testvajakkal, samponnal, különböző illatú és színű ajakbalzsamokkal és krémdezodorokkal is.

Balról jobbra a szappanok: körömvirágos, levendulás, olívás


Emlékszik mi volt az Olivia Natural első siker története?
Lídia: Az első Olivia termékek fél évvel a vállalkozásunk indulását követően mutatkoztak be a nagyközönségnek a karácsonyi időszakban, egy bevásárlóközpontban felállított kis standon, és óriási sikerünk volt. Ez nagy löketet adott a folytatáshoz!

Hogyan kerültek kapcsolatba a bloggerekkel? Mi alapján döntöttek amellett, hogy így „öregbítik” a cég hírnevét?
Lídia: Azt az iránymutató szerepet, amit korábban elsősorban a nagy női magazinok láttak el ma már véleményem szerint átvették a bloggerek. A legújabb generációk sokkal szívesebben „követnek” valakit, akit személyesen ismernek, akivel direktebben kommunikálhatnak a különböző közösségi oldalakon, és nem utolsó sorban, akinek az életstílusa követendő példa számukra. Az Olivia Natural szempontjából nagy előny, hogy a bloggerek nyitottak az újdonságokra és nagyon modern felfogásban élik az életüket, éppen ezért szívesen kipróbálják a természetes kozmetikumokat is. Magyarországon az utóbbi években egyre nagyobb az összetartás a hazai brandeket illetően, ezért sok blogger már csak azért is preferálja a termékeinket, mert Magyarországon, magyar gyártó által előállított produktumok.

Milyen hosszú volt az a folyamat, ami alapján sikerült kitapasztalni, kikísérletezni azt, hogy melyek azok az összetevők amik a leginkább kompatibilisek egymással, mind hatásban, mint illatban?
Lídia: Minden termék típus esetében teljesen más időintervallumot vett igénybe a kísérletezés és a gyártási technológiák véglegesítése. Szerencsére a sok fantasztikus hatással rendelkező tiszta természetes olajokkal és minőségi alapanyagokkal sokkal könnyebb és élvezetesebb is ez a folyamat.  De körülbelül fél év előkészület szükséges minden esetben egy új termék bevezetése előtt.

Rózsageránium Fürdőtej


Ön szerint mi a különbség a drogériás, és a natúr termékek hatása között?
Lídia: A világszerte hatalmas népszerűségnek örvendő kozmetikai óriáscégek szeretnék elhitetni velünk, hogy az ő termékeik mind minőségben, mind ápolás szempontjából a legjobbak a bőrünk számára.  Azonban nem árt tisztában lennünk azzal, hogy mit is teszünk valójában a bőrünkre, hiszen egy átlagos nő élete során több, mint 10 kg kozmetikumot használ el. A hagyományos kozmetikumok ugyan néha látványos, de sajnos csupán felületes megoldást nyújtanak bőrproblémáinkra, ezzel szemben viszont kétes az egészségünkre gyakorolt hatásuk, ráadásul fokozzák bőrünk érzékenységét. A hagyományos kozmetikumok többsége általában olyan olcsó alapanyagokat tartalmaz, amelyekről már számtalan kutatásban kimutatták, hogy akadályozzák a normális bőrfunkciót, vékony filmszerű réteget képeznek a bőrön, így gátolják a bőr lélegzését és normális anyagcseréjét, illetve a méreg és salakanyagok távozását a bőrön keresztül. Ilyen az ásványi olaj (parafin) is, amely kőolajszármazék, és szinte minden hagyományos kozmetikumban megtalálható.
A natúrkozmetikumok ezzel ellentétben a hatóanyagok természet adta lehetőségeivel élnek. A természetes, növényi összetevők az élő sejteket táplálják és regenerálják (ellentétben a szintetikusan előállítottakkal), aminek következtében valóban tartós eredményt érhetünk el bőrünk állapotában és tápláltságában. Az értékes növényi olajok és gyógynövények felhasználásával készült kozmetikumok zsírsavakban és vitaminokban gazdagok, gyógyító-regeneráló hatással bírnak, és nem gátolják a bőr természetes légzését.

Mik a legnépszerűbb termékeik akár a hagyományos bőrápolást tekintve, akár a kisebb-nagyobb bőrproblémákkal küzdő emberek körében?
Lídia: Magasan a legsikeresebb és a legkeresettebb termékünk natúrszappanjaink közül a Holt-tengeri iszap szappan. Dús ásványi anyag tartalmának és gazdag tengeri só koncentrátumának, nyomelemeinek köszönhetően különleges gyógyírt nyújt a bőrnek, enyhíti a kellemetlen tüneteket, legyen az ekcémára hajlamos, pikkelysömörös vagy akár aknés. Számos vásárlónk küzd hosszú évek óta olyan bőrproblémával, melyre ez a szappan megoldást nyújt, és ezért rengeteg pozitív visszajelzést kapunk rá. Emellett kifejezetten vásárlóink igényre fejlesztettük ki természetes krémdezodorjainkat is, melyek jelenleg 4 különböző illatban – köztük illatmentes változatban is – kaphatóak nálunk. Mivel kizárólag szódabikarbónát, shea-vajat, és egy-egy természetes illóolajt tartalmaznak, így egyszerre hidratálnak és fejtik ki nedvességmegkötő hatásukat, viszont nem tömítik el a pórusokat, így az egészségre sem jelentenek veszélyt. Ez különösen fontos az egészségtudatos vevőink számára.

Balról jobbra: Holt-tengrei iszap szappan, shea-vajas arctiszító szappan, Kubeba szappanA natúr termékek szavatossági ideje általában rövidebb, mivel 100%-ban természetes alapanyagokból készülnek, és nem biztos, hogy az adott mennyiség elfogy a lejárati időn belül. Van tippje arra, hogyan lehet meghosszabbítani az Olivia Natural termékek élettartamát? 
Lídia: A megfelelő tárolással tehetünk a legtöbbet a termékek szavatosságának hosszabb megőrzéséért. Erre az oldalunkon külön fel is hívjuk a figyelmet és adunk hasznos tanácsokat a termékek tárolásával kapcsolatban. Érdemes óvni a termékeket a közvetlen fénytől, magas hőmérséklettől és a nedvességtől, így általánosságban 1-1,5 éves szavatossági időt érhetünk el tartósítás nélkül is.

Vannak-e olyan kozmetikumok amiket bizonyos évszakokra ajánl?
Lídia: Minden évszakban készítünk egy cikket a weboldalunk blogjára, amelyben összeszedjük az adott időszakra leginkább ajánlott termékeinket. Ősszel és télen, amikor a bőrünk nagyobb igénybevételnek van kitéve az időjárás viszontagságai miatt, nagyobb hangsúly helyeződik a tökéletes ápolást biztosító testvajainkra és száraz bőrre javasolt fürdőkozmetikumainkra. Tavasszal, a testi-lelki megtisztulás évszakában méregtelenítő hatású fürdősóinkat és ásványi anyagokkal teli szappanjainkat ajánljuk, nyáron pedig például a természetes fényvédő faktorral rendelkező kakaóvajat, vagy a frissítő hatású csoki-menta szappanunkat.

Fürdősók, narancsos fürdősó


Milyen újdonságokkal ismerkedhetnek meg a vásárlók ebben az évben?
Lídia: Idén májusban bevezettünk egy új termékcsaládot, a természetes illóolajokat, a következő újdonságunk pedig a júniusban bevezetésre kerülő bázisolaj termékcsaládunk lesz. A változatos illóolajokat és bázisolajokat (mandulaolaj, jojoba olaj, szőlőmagolaj...stb.) kifejezetten azoknak a vállalkozó szellemű vásárlóinknak ajánljuk, akik szeretnek otthon kísérletezni és saját bőrápolókat kifejleszteni. Mi is rendszeresen segítjük ezt, recepteket tesztelünk, majd megosztjuk őket a blogunkon és a facebook oldalunkon.
Emellett szintén tavaszi újdonságunk az illatmentes krémdezodor, melyet azok a kismama vásárlóink ihlettek, akiknek szoptatás közben a kisbabáik érzékenyebben reagáltak az illóolajokkal kevert dezodorjainkra. Természetesen mellettük ez a termék az illóolajokra érzékeny vásárlóink számára is remek megoldás.
Szintén új termékünk a Shea-vajas Ligetszépe Balzsam, amely egy rendkívül könnyed bőrápoló krém lágy virágillattal. Annyira gyorsan felszívódik, és nem hagy zsíros érzetet maga után, hogy az arcbőr ápolására is ajánljuk.
Az év további részében is számos újdonsággal készülünk, annyit elárulhatok, hogy lesznek új szappanjaink, de a többi legyen meglepetés!

Shea-vajas Ligetszépe Balzsam


Önnek mik a személyes kedvencei?
Lídia: Nem titok, hogy nagyon szeretem a saját termékeinket, nem is használok semmi mást, éppen ezért mindig más a kedvencem. Egyik nagy favoritom a Levendula szappan és minden levendula illóolajjal készült terméket imádok. Szeretek fürdeni is, így nálam a fürdőtermékeink is mindennapos használatba vannak fogva. Illetve most nagy rajongója vagyok az új Ligetszépe Balzsamunknak is.

Ön szerint miben rejlik az Olivia Natural termékek sikerének titka? A jövőre nézve milyen célokat tűztek ki maguk elé?
Lídia: A siker a mi esetünkben azon alapszik, hogy maximálisan elhivatottak vagyunk, őszintén hiszünk a vállalkozásunkban és természetesen nagyon szeretjük, amit csinálunk. A mindennapi munkában nélkülözhetetlen az elszántság, a kitartás, illetve, hogy mindig nyitottak vagyunk a folyamatos fejlődésre és bővülésre.  A jövőben is folyamatosan szeretnénk új termékekkel frissíteni a termékpalettánkat, építve a folyamatosan változó igényekre. Ami viszont nálunk sosem fog változni, az a termékeink magas minősége és 100%-ban természetes összetétele, ebből nem engedünk.Weboldal/webshop:
http://www.olivianatural.hu/
Facebook:
https://www.facebook.com/oliviaszappan6 megjegyzés

 1. De jó, nem is ismertem ezt a céget, és szeretem a natúr kozmetikumokat, csatlakoztam is a facebook oldalukhoz! Köszi Azrail :) :*

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm :) És örülök neki hogy elolvastad :) Puszillak :)

   Törlés
 2. Ezeket a szappanokat én sem ismertem eddig, köszönöm, hogy írtál róla.
  Most már szappanból is a bőség zavara van, nálam legalábbis :)
  Túl sokat kell kipróbálni, mert szinte mind tetszik :))

  VálaszTörlés
 3. Én köszönöm hogy elolvastad: ) nagyon baráti áron lehet náluk mindenféle jót venni, szóval lett nálam is pár kiszemelt: D

  VálaszTörlés
 4. Te jó ég, nagyon guszták a termékek, a fürdőtej és a fürdősók nagyon megfogtak. Körül is nézek a honlapjukon :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon, :) Nálam is van pár kiszemelt darab :)

   Törlés